Президентът на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаването на украинска църква, предаде ТАСС.

Церемонията бе в резиденцията на патриарха в Истанбул.

"Днес е исторически ден. Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на Православието", заяви украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей.

Властите в Киев очакват да получат томоса за автокефалията преди края на годината, но Вселенската патриаршия може да го предостави само на главата на "обединената" църква, която православните църкви в Украйна трябва да избират в "обединяващия съвет".

Датата за това събитие все още не е определена, но каноничната украинска православна църква-Московски патриархат заяви, че няма да участва в него.

Синодът на Руската православна църква разглежда действията на Константинопол като разделение и обявява прекъсването на евхаристийското общение с него в цялата канонична територия, включително Украйна и Беларус. Според Митрополит Иларион Константинопол е загубил правото да бъде наричан координиращ център на православието.

Припомняме, че по-рано Руската православна предупреди днес, че в Украйна може да избухнат протести, ако Вселенският патриарх признае независима от Москва украинска патриаршия, предаде БТА, позовавайки се на информация от Франс прес.

Митрополит Иларион, който оглавява отдела за външните отношения в Московската патриаршия, предупреди, че ако украинските власти допуснат конфискуване на православни храмове от подготвяната автокефална църква, хората ще излязат по улиците, за да защитят своите светини.