Синодът се връща 300 г. назад заради конфликта между Руската и Украинската църква

Процесът за становище ще бъде дълъг, предупредиха от Българската патриаршия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Патриаршията на Източната Римска империя не съществува от падането на Цариград (Константинопол). Една империя - една Патриаршия. Държавата е носител на правото на Патриаршия в православието. Последния Източно Римски Патриарх е българина Йосиф Втори - от рода на Цар Иван Шишман. Днешната Истанбулска патриаршия е основана от турският султан. Тогава какво излиза госпожи и господа? Вартоломей както и да погледнем не е това, за което се представя. Да така е няма град Константинопол, следователно няма и такава Патриаршия. Истинският наследник е църквата на последният Константинополски Патриарх българина Йосиф втори защото И.Р.И. не съществува но България е тук ! Когато двама се карат третия печели. Имаме безценен исторически опит знаем, че фанариотите са ни смъртен враг, изгорили са тонове български книги през Османският период.

Някои тур русофили крещят и не приемат ,че Украйна е самостоятелна и независима държава ,останалото е малоумие ,руско малоумие ! Та нали РУСНАЦИТЕ САМИ СЪЗДАДОХА УКРАЙНА КАТО ДЪРЖАВА ,какво искат сега ? За разлика от нас където НИ ОТКРАДНАХА И ОКУПИРАХА МАКЕДОНИЯ и точно същите тези малоумници ,руснаците наложиха СЪС СИЛА измисления македонски език ,за да ги отделят от нас ,е Господ им го връща !

Като твърдиш нещо замисляш ли се така ли е? Как "руснаците" сами са създали Украйна? С референдум ли и имало ли е Русия или СССР. И колко руснака е имало около Ленин, а Ленин руснак ли е бил?

Само за твое сведение - Вартоломей е капитан от турските въоръжени сили. :):):)

Всъщност митрополитите от БПЦ няма какво да мислят толкова - ако приемат решенията на Вартоломей, това означава, че приемат неговите претенции, че той е православен папа, и че може да заповядва на православните църкви да правят каквото той си поиска! Например, преди няколко години, когато Вартоломей беше на посещение тук (по покана на тогавашният председател на БАН), той беше заявил, че не счита БПЦ за законна, тъй като се била отделила незаконно от неговата патриаршия преди век и половина! Така че сега може да хрумне на Вартоломей да прикрепи БПЦ към неговата патриаршия, да смени патриарх Неофит и митрополитите с гърци, и да наложи гръцкият език за богослуженията в българските църкви! И при това положение ли трябва БПЦ да се подчини на фанариота Вартоломей?! Между другото, досега никоя православна църква не е подкрепила решенията на Вартоломей, поради същите причини - това означава съответната църква да се постави в негово подчинение! Колкото до "зависимостта" на украинската православна църква от руската, за която реват евреинът Порошенко и украинските фашаги (които са католици!), както и тукашните соросоиди, тя се изразява само в това, че при големи църковни празници украинските свещеници се молят освен за украинската църква и украинският патриарх, и за руската църква и руският патриарх! Иначе във всяко едно отношение УПЦ си е напълно самостоятелна - тя си избира митрополитите и патриарха, тя си назначава свещениците, тя си управлява имотите и финансите без никаква намеса от страна на РПЦ! Всъщност украинският патриарх участва в синодалният съвет, който управлява РПЦ, така че по скоро украинската църква участва в управлението на РПЦ! Това положение на нещата напълно устройва каноничната УПЦ, и тя не е искала "независимост" от никого, най малко от истанбулският патриарх! "Независимост" искат само малка група отцепници от УПЦ, които са и анатемосани от нея, и укрофашагите, които както казах са най вече католици! Ето това са поддържниците на истанбулският патриарх Вартоломей в Украйна!

НЕ ОТИДОХА НА ЦЪРКОВНИЯ СЪБОР, А ДОРИ СЪРБИТЕ ОТИДОХА! Сега отново не е ясно ЗАЩО ИСКАТ ЦЪРКОВЕН СЪБОР, СЛЕД КАТО ПРЕДНИЯ ПЪТ НЕ ОТИДОХА!

Когато ние сме се борили за църковна независимост през 19-ти век, нещата са били наобратно - имали сме подкрепа от руското православие. Сега руснаците си плюят на тогавашното мнение. Решението на Вселенската патриаршия е основано на документи; поинтересувайте се малко преди да пишете. Според мен наистина причините на Москва са основно светски (политически и не само). Аз нямам право да съдя, но на тях просто им е странно това положение - губят манастири, влияние...само Киевско-печорската лавра какъв обект е. Там ходят хиляди всяка година. Жалко, че става така. Просто православните хора трябва да се молят тая лудост да приключи. Останалите, разбира се, ще си начешат езиците.

Политиката си е политика, но истината е една. Единствено България в лицето на Б.П.Ц. има право да каже, кое е канонично и кое е разкол. Ако се хванат на хорото на Вартоломей утре, ще им се наложи да пеят на гръцки. Не може да сме безразлични към явният разкол. Украинците и руснаците пеят на старобългарски (черковнословенски), утре ако едните запеят на гръцки, това освобождение и независимост ли ще бъде? И от кого? Крие се, от обществото, че Християнството има три стълба, не са два . Рим, Константинопол и Охрид-Сердика. Този третият е нашият принос, към Христианизацията на Източна Европа. В основата на който е старобългарският църковен и книжовен език. Трябва да сме пълни профани, ако приемем погърчването на украинците, само защото били във временен конфликт с Москва.

Така наречената "руска православна тра-ла-ла" трябва да се закрие, киро да се анатемоса и затвори. Това е справедливо и всичко ще си дойде на мястото. 'Руската черква' след 1917 г е поделение на тогавашните "чекисти", а по-късно - на КГБ или каквото е там името им на алкашките шматки.

Украйна да не е протекторат на "демократична" Русия ,та това е анахронизъм ,все едно гледам поведението на Сърбия по времето на Милошевич ,манията за величие и господарски манталитет ще им изиграе лоша шега !

Не разбирам какво лошо е станало ,Украйна самостоятелна и независима държава ли е ,е, следователно ,защо трябва да е подчинена на Русия ? Просто ще заживеят братски ,но имперското пречи на вярата ..!

Защото така е било преди 300 години и узаконено с исторически църковен докумен ,когато бандеровската и никаква друга Украина не е съществувала и съответно била една църква, а после бандеровците направили своя църква - разколническа. Да делиш на парчетата православието е самоуправство и грях.

Глупости на търкалета!Държави се създават и разтурят и ние да слушаме черквата?

По твоите думи всички православни трябва да живеят в една държава ?????? Какво значи разделяне ...?

То се вижда, че не ти е ясно, на кратко казано Вартоломей е пръв между равни, никой не може да си измисля нови църкви (да дава одобрение) ако няма единодушие между всички Православни църкви. Това което виждаме не е законно (канонично).

Кан, ти си казал кратко , точно и правилно. Вартоломей няма такива правомощия като Папа. Решава православния Собор, а не Вартоломей.

Путин не се меси в църковните въпроси той просто нарежда на Руската църква. НАЙ- ЛОШОТО Е ЧЕ РУСКАТА ЦЪРКВА НАРЕЖДА НА БЪЛГАРСКАТА, а трима от митрополитит и са на хранилка на Москва.

Ако глупоста имаше крила, вие щяхте да сте литнали в Истамбул !

Ти летиш по-бързо, неграмотнико. ИстаНбул е името. Даже и това не знаеш....пфуууууу. Аман!

Мнозинството, от българите смятат, че Вартоломей трябва да подаде оставка , заради тези си действия на разкол. Така, както мнозинство от 81% смята, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка.

това са точно 80-те % за които говореше Иво Христов. А иначе проценти от Кънчо и Райчев досега никога не са хващали "дикиш"

Взел съм аналогия, от днешна статия в дир.бг . Не цитирам, Кънчо, Пънчо или друг. Иначе казано процента може и да е по-голям.

БГ църква иска да се "върне" 300 години назад, когато нещата са ясни и ясни са и за БГ църквата.Тя се намира в неловко положение и протаква решението си под политически натиск, който вече свършил работата в Украина и в Констатинопол. Няма никакъв проблем същото да стане и в БГ. БГ църква не в това положение за да окаже съпротива и да приеме самостоятелно решение. Без никакво съмнение ще бъде така както наредят от САЩ и така както стана с жизнено важни за БГ енергийни проекти.Парите за транзит за газ къда са? Тръбния руски газ, който е по-евтен от другия къде ще бъде след 19 г.? Атомната енергия за продан къде е? Парите за транзит на нефт от Русия къде са? Камо ли БГ църква.

Слава Богу, Българската Православна Църква се ръководи от Светия Дух, а не от Вашингтон ... като Турската например !

Скоро ще видим.

Това което се случва в момента, е чиста атака на запада срещу Русия. Толкова е явно всичко, че кьорав да си трябва да го усещаш.

Разколът в православаната църква се диктува отвън. Определени кръгове целят разделението, за да може тук да се наложи мюсюлманството като религия. Но трябва да стоим обединени. Християнството ни е спасило като нация.

Христианството ни е спасило, но комунистите ни унищожиха!

Ако синодалните ни старци подкрепят Вартолмей масонски, ще означава, че за пореден път предават православието в услуга на запада. Предният път беше когато са приели да служат по папския църковен календар и сега вместо на Рождество се радваме на Дядо Коледа и елена Рудолф. Ще означава също, че Бокича се опитва да ги подчини с обещанието за държавни заплати.

....При православието е така всяка независима православна държава има и своя НЕЗАВИСИМА православна църква такава е и Българската православна църкав, така че поп киро от московията и ботоксовото джудже на токчета да го духат!!!

Синоде ,връщаш се за чуждите ,а не се връщаш и не казваш истината за признатата апостолическа българска църква от император Юстиниян със столица Охрид през 532г. ,за създадените от Ів. от св Павел български епархии Охрид ,Ниш, Сердика ,Пауталия/Кюстендил/, Никопол ,за това ,че Рим и Константинопол започват бясна война срещу нас и накрая ни подчиняват административно при цар Борис ,ноооо не и покръстват ,кажете истината , а не лъжливата гръцка версия ! Кажете как са разрушавани храмовете ни и горени книгите ни и как нищо не се говори вече за апостол Павел ,забравен ....! ЗАЩО ?????

Защото се е случило толкова отдавна,че може да го знаеш само като факт.Каква работа ти върши в 21 век?

Точно фактите са важни в случая. Когато имаш и воля църковна и царска, тогава постъпваш правилно.

За бъдеще ще остане Единствена Каноническа Православна Църква - Московският Патриархат. Всичко друго ще бъде една камара еретици по разните там държавички.

Не забравяйте, че българин е бил начело на православието в Украйна и Русия. Св. Киприян Цамблак Чудотворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия. Българската православна църква е майка на Украинската и Руската църкви. Те трябва да са самостоятелни.

С'а аз от църковните канони не разбирам, ама хич не ми харесва да подкрепям решенията на патриаршия наложила схизма на Бълграската църква или заявила, че само тя може да бъде църква-майка на балканските църкви или предупредила нашата църква да НЕ влиза в евхаристийно общение с братска църква от западните покрайнини. Щом можер да нарушават канона за украйнските отцепници, то най-малкото нашите да изискат да се наруши канона за МПЦ, да се свали схизмата от нея и бълграската църква да бъда призната за църква майка на македонската.

Явно не ти е известно че още по време на турското робство Русия е била против самостоятелна Българска православна църква и е подкрепяла оставането й под гръцко влияние.Противопоставяла се е и на създаването на българската Екзархия,съдействала е за изпращането на български свещеници на заточение в Анадола. Тези факти обаче са премълчавани от рубладжийските историци,с чийто учебници са ти промивали съзнанието още от детските години.

Ще си го "връщаме" ли ? А дали е вярно ? Или е много изгодно да е вярно за сатанистите в Рим ?

Българският синод е мъдър и няма да позволи украинската църква да се отдели от своята историческа майка - руската православна църква.

Нормално ли е църковните служби в Украйна,обект на руска военна агресия да започват с прославянето на руския патриарх(полковник Кирил Гундяев е представител на кагебист,които са антихристи)? На невежия Ами известно ли е че руснаците не признават историческия факт че България им е дала християнската вяра? А неотдавна Путкин направи великото "откритие" че българската азбука всъщност била...македонска.

Избърши си сополите и плюмките

ако трябва ще се върне и 1000 години назад, докато се гърчи и се чуди как хем да угоди на Русия, хем да не се изложи и да лъсне публично, че ѝ слугува. Щото ако признае УПЦ, Киро следващия път няма да тропа по масата на президента и да му се кара, а направо ще налага наред с оная дебела метална пръчка, дето все я носи със себе си.

БПЦ ще подкрепи РПЦ. Украинските православни християни също са за оставане в лоното на Московската патриаршия. Само Порошенко се развява в Истанбул и рита срещу вятъра

Няма такова животно, като украинска църква. Колкото еретиците на Пимен бяха синод, толкова и подкукоросваните от порошенко и анархистките бендеровци попове в Украина, са църква.

Порошенко забатачи псевдодържавата Украйна. Сега прави опит да забатачи и украинската православна църква

от руско господство, Нещо с което ние не можем да се похвалим.

Какво лошо са ни направили може ли да се конкретизираш?

Няма смисъл да се връща толкова назад. Просто трябва да подкрепи Руската църква. В противен случай ще признае влиянието на Светия престол върху православието. Да не говорим за краварите отвъд океана, които играят основна роля в цялата тази дивотия.

да заплашва другите църкви! Ако имаш друга информация, сподели я!

Интересно тия документи дето ще ги превеждат от къде ги имат? Щом ще се превеждат сигурно са на гръцки. По-малко вероятно е да са на руски. Ако са на гръцки явно са дошли от Цариград и вероятно в тях наистина пише, това което казва вселенския. Очаквано руснаците няма да се навият, но от друга страна в коя самостоятелна страна църквата не е самостоятелна? В Македония и в Украйна. Това, че в Чехия и Словакия са една църква в наскоро разделили се държави да го броим ли? Сега намирам (pravoslavie.bg), че има обръщение на руски вярващи към техните "старци": ...Молим Ви, не правете свещениците и миряните разменна монета във Вашите политически спорове с патриарх Вартоломей!... ... Инициаторите на петицията предполагат, че решенията на Вселенския патриарх не са насочени срещу Руската православна църква и настояват, че църквите на независимите държави, и на първо място на Украйна, могат да претендират за автокефален статут в пълно съответствие с православната традиция.... Мисля си, дано решенията на РПЦ да не следват имперски амбиции характерни за елита на тази страна, а да са в полза на миряните в държавите Украйна и Русия, отношенията между които са във временно затруднение.

и КИРИЛИЦАТА са трън в очите на НЯКОИ....

че са създадени в МАКЕДОНИЯ!

Те там са и били създадени ... А македония е била в България !

Каква му е работата на Порощенко да се прегръща и целува със стария козел Вартоломей ? И да се бърка с в църковните дела ....

Гонтярев да набива клинци на клепоухия фатмак в прецеденствоото ни!

.....Хм, ами почти никои, но е ФАКТ, че българският народ е водил борба за църковна независимот от гръцката патриаршия и тогава руската църква е била против но какво от това, независимостта на Българската православна църква е ФАКТ, както вече е и ФАКТ, независимостта на Украйнската православна църква,... иначе всеки тук разбира от православие а най-големият разбирач явно е джуджето кагебист от кремъл,....само защо ли един велик българин поет революционер загинал за свободата на ОТЕЧЕСТВОТО ми БЪЛГАРИЯ в едно свое стихотворение е използвал израза "православни скотове"!

1. Българския "народ" е постигнал неканонично отделянето си от Османската Патриаршия. 2. Българската патриаршия е призната след натиск от страна на Руската Патриаршия върху Турската (Правоприемник на Османската, правоприемник на Вселенската) 3. Ботев си е бил една луда глава, дето не е могъл да мисли стратегически, а е правел както му е скимнело на момента - съжалявам, ама човека е бил поет.

Съвсем оплете конците. Освен това БПЦ по онова време е била подчинена на гръцката патриаршия.

Точо така, Турската. Защото Вселенската патриаршия пада със Вселенската Държава - Римската империя през 1453 г. След това онова което остава спокойно може да се нарече Отоманска патриаршия, защото се изгражда на основите на НЯКОЛКО патриаршии. Що се отнася до БПЦ - по онова време не е съществувала.

Запазването на православието през вековете е заслуга на Русия.

10 000 украинци платиха с живота си "любовта" на руснаците към Украйна!

Кога, къде, как ?

От къде ти дойде на ум ? Сигурно от украинското посолство

обаче не е вярно.

руското "православие" е все по-далече от истинското християнство! Странна смесица от феодална азиатщина и езически вярвания и табиети!

Половината Пт коментарите поне са на политическа основа за и анти Русия. Темата е съвсем различна. Ще е по-добре, ако вярващи споделят мнение.

ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ПОПОВЕ НЕ ОТИДОХА НА ВСЕЛЕНСКИЯ СЪБОР, а сърбите отидоха? 10 ЦЪРКВИ ОТИДОХА, САМО НИЕ, РУСНАЦИТЕ, СИРИЙЦИТЕ И ГРУЗИНЦИТЕ НЕ ОТИДОХА? СЕГА ЦЪРКОВЕН СЪБОР ВИ СЕ ПРИВИЖДА, А КОГАТО ИМАШЕ ТАКЪВ СЛУШАХТЕ РУСНАЦИТЕ И НЕ ОТИДОХТЕ! кретени!

Този събор имаше разколнически намерения. Ако те интересува виж как е протекъл събора и реакциите в последствие.

тези които НЕ ОТИДОХА НА СЪБОРА!

защо се бърка в църковните дела? Какво му пречи независима украинска църква? Нали уж беше демократ? Или не е демократ? Или му е кофти, че продължава да губи влияние в Украйна? И защо Путин заплашва с протести на „православните“ в Украйна? Това не е ли едно намеса в църковните дела и второ намеса във вътрешните работи на Украйна?

Като не разбираш от тези неща не се упражнявай в разсъждения. За твое сведение истинските православни в Украйна са поддръжници на Московската православна църква, както е поо църковните канони.

Ако Светият синод на България обсъди евентуално свикване на Всеправославен събор по въпроса за предоставяне автокефалия на украинската църква, то защо не поиска това и за автокефалия на македонската църква.

такива са директивите на Киро с антената, затова.

Ако Светият синод на България обсъди евентуално свикване на Всеправославен събор по въпроса за предоставяне автокефалия на украинската църква, то защо не поиска това и за автокефалия на македонската църква.

Ако Светият синод на България обсъди евентуално свикване на Всеправославен събор по въпроса за предоставяне автокефалия на украинската църква, то защо не поиска това и за автокефалия на македонската църква.

Ако Светият синод на България обсъди евентуално свикване на Всеправославен събор по въпроса за предоставяне автокефалия на украинската църква, то защо не поиска това и за автокефалия на македонската църква.

Българският православен народ е на страната на Руската православна църква. Светият синод ще вземе правилното решение в полза на РПЦ

да заминава за свети СИБИР!

Твоето е фашизъм. Какво се бъркаш в църковните работи ??

Както винаги не си прав и фактите го доказват. Но кога фанатик се съобразява с факти ?

На българския народ му бе збранена църквата от БКП. После 2 поколения време ни учеха, че религията е "опиум за народа". Затова ни е нисък морала - нямаше кой да ни учи на такъв. Традиционно сме православни, но вярващи има малко. Много по-малко, отколкото промитите мозъци, дето скачат срещу своите заради г-н Путин.

украинската православна църква да се отдели от руската путинославна църква. Все пак става въпрос за две различни религии.

ТУРСКИЯТ ОФИЦЕР ВЪРТОЛОМЕЙ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ НИКАКВО РЕШЕНИЕ НАПРЕКИ СУЛТАН ЕРДОГАН. МАСОНЪТ ВЪРТОЛОМЕЙ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО НАРЕДЯТ ВИСШИТЕ МАЙСТОРИ НА МАСОНСКАТА МУ ЛОЖА! Е, ДЕБББИЛИ НЕГРАМОТНИ, КЪДЕ ВИДЯХТЕ ДО ТУК ПРАВОСЛАВИЕ? ЧЕ ИСКА ДА СТАВА ПРАВОСЛАВЕН ПАПА? МНОГО Е ДЪРТ, СКОРО ЩЕ ГУШНЕ БУКЕТА.

45 милиона украинци, от които поне половината са активни православни християни, имат право на самостоятелна църква !

Интересно ми е кой от коментиращите е православен и в кръстен. Според мен двама-трима. Всички други са специалисти по всичко.

Напъните са от "почитателите" на ПАСИто. Щом преди години "НАРОЧИХА" Православието за Терористична организация, борбата ще е безмилостна.

И се почна един спор към кой да отиде десетяка от събраните, от балъчетата вярващи средства. И се почна едно мусене, репчене и доказване на кой му е по - голям. Отсрани изглежда смешно до ниво жалко.

Повтарям, кое бе писано преди малко: ДО КОЕТО СА СЕ ДОКОПАЛИ АНГЛО-САКСОНЦИТЕ (КОНСТАНТИНОПОЛСКА ПАТРИАРШИЯ 1924 Г. И ПР. МАСОНИ ПАТРИАРСИ)... ВСИЧКО Е БИЛО РАЗТУРЕНО И РАЗРУШЕНО ОТВЪТРЕ !!! И САМО ДЕББИЛ ИЛИ НЕГРАМОТНИК МОГАТ ДА ОСПОРВАТ И ПРЕКОСЛОВЯТ!

.....Кои сте вие бе долни путлериски гниди с едноклетъчни мозъчета, вие ли смрадливи червени боклуци ще кажете, че украйнската православна църква няма право на независимост. Долни кагебиски гадове, знаете ли че българският народ също е водел борби за църковна независимост от гръцката църква и тогава е имало гадове като вас наречени гръкомани които са били против...Колкото и да се напъвате не може да спрете хода на историята а вие си оставате, както ви нарича един от най-великите български поети "православни скотове"!

Тъпчо, не плюй по компютъра

Ако вземат решението, което подозирам, че ще вземат, окончателно и публично ще им лъсне бяло-синьо-червеният задник.

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА УКРАЙНА - ТОВА Е ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ ,КАКТО И МАКЕДОНИЯ!!!

И турците така мислели преди век и половина, няма такава държава България....

е подписал договор с Вартоломей I, чрез който обещава енориашите на руската църква живеещи в Украйна да станат собственост на Вселенската патриаршия подвизаваща се в Истанбул... егати и кашата.

Ха,ха,хха да,но миряните няма да го последват,освен това и редица свещеници. Порошенко ще трябва да ги арестуува,репресира,убива, като болшевиките.Нищо трудно за него.

Янките тук командват не само тикваите, но и балките... Ти да видиш.... Затова пък е казано: ГОРКО ВАМ ЛИЦЕМЕРЦИ......!!!

42. А Иисус, като ги повика, рече им: знаете, че ония, които се смятат за князе на народите, господаруват над тях, и велможите им властвуват върху тях. 43. Но между вас няма да бъде тъй: който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; 44. и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб. 45. Защото и Син Човеческий не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина.

платиха с живота си любовта на Путин към тях!

ПРИКАНВАМ ТИЯ НА ЗАПЛАТА КЪМ САЩ ДА ИМАТ ПРЕДВИД,Ч Е ЛСЕДВАЩАТА, КОЯТО ЩЕНАПРАВИ СХЕМАТА НАУКРАИНСКАТА Е МАКЕДОНСКАТА ЦУРКВА! НЕЩАТА СА МН. ПО СЛОЖНИ, ФРЕНДОВЕ И ДРУЗЯ! НЕ СЕ ОБЯСНЯВАТ САМО С ЖУЖЕТО И СОРОС!

Никакъв синод никъде не се връща. Има сложна задачка: как да изуе гащи пред Москва и да изкара някоя рубла Фактът е ясен! Путин загуби и тази война с Украйна

Викаш по-добре е да си събуят гащите като теб на сорос,и да вземат китите му,и майната му на Православието,бг народ и БГ?! Не всички са гадини гадни като теб.

чите ли, друзья? Ами мучете, освен политически, загубихте Украйна и църковно. Така става, като се правите на империя - шутове в задника от всички.

да не загуби и България!