Швеция ще спре засега прилагането на ваксината срещу коронавируса на "Модерна" при хора, родени през и след 1991 г. Решението е взето след съобщения за възможни редки странични ефекти като миокардит, съобщи днес шведската агенция за обществено здравеопазване, цитирана от Ройтерс.

Здравната служба заяви, че има данни за увеличаване на случаите на миокардит и перикардит сред тийнейджъри и пълнолетни младежи, които са били ваксинирани.

"Връзката е особено ясна, когато става въпрос за ваксината "Спайквакс" на "Модерна", особено след втората доза", съобщи агенцията, но добави, че рискът за появата на такива странични ефекти е много малък.

Агенцията за обществено здравеопазване съобщи, че сега препоръчва вместо "Спайквакс" да се използва ваксината "Комирнати" на "Пфайзер/Бионтех". Хора родени от 1991 г. нататък, които са получили първа доза от "Модерна" (около 81 хиляди души), няма да бъдат ваксинирани с втора доза от същия препарат, допълва агенцията.

По-рано тази седмица шведската агенция за обществено здравеопазване каза, че лица на възраст от 12 до 15 години ще бъдат ваксинирани само с ваксината на "Пфайзер/Бионтех".

Европейската агенция по лекарства одобри употребата на "Комирнати" през май, а "Спайквакс" получи одобрение за прилагане при деца над 12 години през юли.

В Дания здравните власти също решиха временно да преустановят като предпазна мярка използването на препарата на "Модерна" при хора под 18 години. "Според предварителните данни има подозрение за увеличен риск от сърдечни възпаления при ваксиниране с препарата на "Модерна", се казва в изявление на датските здравни власти. Те визират данни от все още непубликувано изследване, което ще бъде изпратено до Европейската агенция по лекарствата за допълнителна оценка. Окончателните данни от изследването се очакват след месец.