Той е с контузия на гръдния кош и е настанен в болница, заедно с още 20 пострадали (вижте пълен списък). Други 6 души обаче - пет жени и един мъж, не оцеляха.

Оцелелият шофьор разказа пред Нова телевизия, че автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без той да има време за реакция. 

„Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна.  Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля „Рено Меган”. Отправям си погледа напред и я чакам да мине (шофира млада жена - б.р.). В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като го удря, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна”, каза Георгиев.

„Той беше вече вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, но автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво се преобърна автобуса”, добави шофьорът, като подчерта, че са били на права отсечка.

"Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме колкото можехме да извадим. Доста млади хора имаше. Повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс. В този момент мина кран, не спря, а можеше да ни помогне – просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора”, обясни той.

По-рано шефът на автобусната фирма - "Юнион Ивкони", заяви, че никой не може да задължи пътниците да слагат колани, защото това не е нормативно изискване. Всички рейсове, които се произвеждат след 2008 година, задължително са с колани.

„Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше: "Аз съм виновна, аз ви ударих”. Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи”, разказа още шофьорът.

По неофициална информация на БНТ жената е разказала пред разследващите, че е чула шум, посегнала да намали радиото и да провери дали не се случва нещо с колата и тогава загубила контрол. Няма данни да се е карала със спътника си, те са били разделени веднага, за да не може да синхронизират версиите си.

„Не съм се движил с повече от 95 километра. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася”, каза още Георгиев.

Първият слязъл от автобуса: Всички викаха за помощ

14 април е обявен за ден на траур