Директорът на националния парк-музей Шипка Данчо Данчев обясни, че вечният огън е бил загасен досега по технически причини.
"Знаете, че тук е планина, огънят гаснеше, той беше на нафта, след това на газ и имаше реална опасност от взривяване. Сега техниката е доста по-напред - с електронни датчици се регулира и се надяваме наистина да бъде вечен огън", добави той.
Пламъкът ще се пали автоматично.

Държавният глава Росен Плевнелиев, който е патрон на честванията, изкачи стълбите на Паметника на свободата на Шипка и награди първенците в състезанието за скоростно изкачване, съобщиха bTV и "Фокус". 
В надпреварата се включиха 65 ученици от Габрово, Севлиево и Казанлък. Най-бързо до върха по стъпалата, които са 890, стигна Стефан Димитров от Севлиево - с време около 4 минути.

Президентът поднесе цветя и произнесе слово. В него отбеляза, че за първи път тържествата на Шипка са толкова мащабни и благодари на участници и организатори. „Казват, че знамето, когато бъде издигнато горе - оттам се вижда ясно Дунав”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава допълни, че следващите дни започват национални чествания и тържества и отбеляза, че през петте робски века народът ни е доказал, че не се смирява. По думите му Шипка се е превърнала в достоен символ на българския дух.

На въпрос по-рано за идеята за връщане на старото име на връх Шипка - Св. Никола, президентът отговори, че има процедури, които трябва да се спазват. Нека обосновката да бъде предоставена на съответната комисия в президентството и тя ще се произнесе, каза той.
"Връх Шипка с Паметника на свободата носи неправилно това име вместо собственото си - връх "Свети Никола". Истинският "Шипка" е на километър встрани", заявиха преди време от инициативен комитет от 18 историци, юристи, университетски преподаватели и общественици от Стара Загора и Казанлък.

16 паметника на територията на областите Габрово и Стара Загора вече имат своите добри стопани чрез инициативата „Осинови паметник”, каза още пред журналисти Росен Плевнелиев. Идеята е на областния управител на Габрово Мариян Костадинов.

Кулминацията на честванията на 135-ата годишнина от Шипченската епопея ще бъде от 21 до 26 август - дните, в които са се състояли сраженията на Шипка и отбраната на прохода. Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в празника.