Шест американски изтребителя Ф-16 ще се включат от днес в охраната на въздушното пространство на България, съобщават от Министерство на отбраната.

Изтребителите Ф-16 дойдоха в България заради учението "Тракийска пепелянка", но ще останат до края на октомври.

Това не е първият случай самолети от държави на НАТО да помагат за охраната на натовското въздушно пространство в България, но за първи път това се случва в контекста на очакваните, но закупени машини за страната ни, предаде БНР.

Според президента Румен Радев пълноценното бойно дежурство с новите изтребители може да се осъществи не по-рано от 2025-2026 г. Дотогава със сигурност руските МиГ-29 ще бъдат ползвани.

Преди дни висши военни пък посочиха, че присъствието на американски самолети ще фокусира вниманието на българските пилоти върху тренировките, броят на които беше определен от президента като най-нисък от много години насам.

Съвместната охрана на въздушното пространство е в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО и повишава способностите им за взаимодействие при изпълнение на съвместни задачи, казват от Министерството на отбраната.