Президентът Румен Радев и американският посланик у нас Херо Мустафа пристигнаха в авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив. Те се включиха в деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020". Президентът Радев прие почетния строй.

Вижте снимки >>

Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

В летателната тренировка участват 11 типа различна авиационна техника от България, Кралските канадски военновъздушни сили, Гърция, Румъния и Съединените щати, които оперират от седем различни военни летища.

Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.

При идването си в базата граждани освиркаха президента Румен Радев на влизане в авиобазата "Траф Игнатиево", където той дойде на деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020".

Херо Мустафа и Румен Радев по време на церемонията

Снимка: БТА

Хората носеха лозунги "Радев вън", "Радев фигурант на Божков" и викаха "Оставка", предаде "24 часа".

 

Запитан от журналисти кога българските ВВС ще могат да използват F-16, президентът Радев отговори, че в момента има тотална реорганизация за обучение, за поддръжка, за инфраструктура - много работа, за която, по думите му, вече се натрупват закъснения. Трябва да я свършим, защото България вече плати по-голямата част от необходимата сума и тепърва има да плаща още, добави президентът с уточнението, че срещу тези немалко пари трябва да имаме качество.

Румен Радев по време на "Тракийска пепелянка"

Снимка: БТА

Този самолет, F-16 - блок 70, предоставя широк спектър от боеспособности и въпросът е ние да можем да ги оползотворим, а това няма как да стане, ако не свършим тази работа, коментира държавният глава.

Президентът подчерта, че нальотът на българските летци тази година е катастрофално нисък и препоръча за причините да се пита Министерството на отбраната. Той уточни, че е имал многократни срещи и подканвания за уточняване какви стъпки трябва да бъдат предприети, защото според него се искат много по-енергични действия.

Радев добави, че това, което е налично в цялата авиобаза като пролетени часове за тази година, е по-малко от норматива за един летец от алианса, който лети в база "Авиано", Италия. Българските си колеги, пилоти и инженери, Радев определи като герои, но бе категоричен, че не може до безкрай да се разчита на техния героизъм, себеотрицание и отдаденост.

Румен Радев по време на "Тракийска пепелянка"

Снимка: БТА

Категорично трябва да се реши въпросът с поддръжката на МиГ-29, защото не се знае кога ще застъпи за бойно дежурство новият F-16, каза още Радев. Това, по думите му, ще стане, след като се получат още осем самолета, да се разгърне тази инфраструктура, наземното оборудване, обучението, началната експлоатация. Той прогнозира, че в зависимост от организацията, това може да се случи не по-рано от 2025-2026 г., а за доставката на следващите осем самолета посочи до 2030 година.