Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН е на 128 години и никога през тези години не са били спирани синоптичните прогнози, заяви за БТА проф. Христомир Брънзов - директор на НИМХ-БАН, който участва днес в протеста на метеоролозите пред сградата на БАН.

Вижте галерия 14 снимки от протеста >>

Метеорологични прогнози е имало дори и по време на националните ни катастрофи и на войните, отбеляза проф. Брънзов. По думите му сега положението е най-трудно и ръководството на НИМХ-БАН е направило така, че да върви цялата дейност, защото, ако някъде се скъса нишката, спира цялата дейност.

Преразпределили сме средствата така, че първо да запазим служителите, защото започнаха да напускат, заяви директорът на НИМХ-БАН. Той съобщи, че във филиала на института във Варна всеки ден има по две молби за напускане, тъй като някои от служителите стават учители, защото заплатите в училищното образование вече са по-високи. Всичките ни ръководители на обсерватории са специалисти с висше образование и са със специалности, които се търсят - физици, химици, математици, и те нямат никакъв проблем да си намерят работа като учители, коментира проф. Брънзов.

По този начин НИМХ ще остане без специалисти и след това, колкото и милиони да ни се дадат и дори да дойдат нови хора, няма да има кой да ги обучи, добави той.

На въпрос дали НИМХ-БАН ще спре изготвянето на синоптичните прогнози от 9 юли заради липса на средства, проф. Брънзов отговори, че ръководството на института ще направи всичко възможно, до последния момент, докато има средства, включително и със собствени средства, НИМХ-БАН да продължи да работи. Трябва да поддържаме и гражданската прогноза, и системите за ранно предупреждение за бедствия от метеорологичен характер, каза директорът.

В средата на следващата седмица се очакват такива събития - във вторник, сряда и четвъртък, се очакват значителни валежи, които ще са основно в Южна, Югозападна и в Западна България, прогнозира проф. Брънзов.

"Средната заплата в НИМХ-БАН в момента е около 600 лева и е най-ниската в БАН. НИМХ-БАН има 724 щатни бройки, но реално работят около 1280 човека, защото част от работата на наблюдателите е почасова и пет-шест души са назначени на една щатна бройка", обясни директорът. Реално, дори като щатни бройки, имаме 12 процента от състава на БАН, а като реални хора, са 20 процента. Но НИМХ-БАН получава 9 процента от бюджета на БАН, независимо, че институтът е Националната хидрометеорологична служба на България, коментира проф. Брънзов.

Той информира, че НИМХ-БАН има сега четири филиали в страната - в Пловдив, Варна, Кюстендил и в Плевен. "Имаме 910 пункта за измерване на валежи и температури, поддържаме 65 сгради и имаме 36 автомобила - това е фонд, което никой друг институт на БАН няма. Въпреки всичко това, получаваме 9 процента от бюджета на БАН", отбеляза проф. Христомир Брънзов.