Нямаме ясни аргументи защо Националният институт за хидрология и метеорология (НИМХ) не харесва предложението да остане в БАН, а бюджетът му да се гласува от Министерски съвет на отделен ред. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, на брифинг в Министерски съвет.

"На срещата поехме ангажимент от страна на БАН да видим каква самостоятелност може да бъде предложена на НИМХ в рамките на БАН. Можем да предложим максимална финансова самостоятелност на Института, като изпълним и тяхното желание бюджетът им да се гласува от Министерски съвет на отделен ред. И по този начин НИМХ вижда какъв му е бюджетът още от самото начало, а МС ще може да контролира дали изпълняваме този бюджет към Института. Проведохме две срещи с тях, казахме им това предложение, но те казаха, че искат излизане от БАН. Оттогава не сме получили официално аргументи защо не харесват това предложение", каза още акад. Ревалски. По думите му остава отворен въпросът и за избора на ръководство.

"Не знам дали всички си дават сметка какво означава от юридическа гледна точка да се извади един институт. Там има въпроси, свързани с трудови договори, със собственост, с проекти, които текат в момента и са от името на БАН. Против сме от това да се взима решение, например, че от 1 януари този институт преминава някъде другаде", коментира акад. Ревалски.