Шефът на БАН: Защо синоптиците не искат да останат при нас, а бюджетът им да се определя от МС

Излизането на институт от структурата е много трудно и от юридическа гледна точка, казва акад. Юлиан Ревалски

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

http://www.duma.bg/node/173478

Интересно защо админа на дир.бг е изтрил коментара ми за престъпната дейност на Директора на НИМХ Христомир Брънзов? Но има журналистически разследвания и хората могат да ги видят и да им се изясни картинката, която представя този рекетьор.

Голяма част от бюджета на БАН отива за пенсионни добавки на академиците. Гласували са си по 2400 лева месечни пенсии. Отделно от пенсиите от пенсионния фонд. Същевременно за млади учни заплата 450 лева. Е може ли около 2 милиона годишно от бюджета да отиват за пенсии. Пенсии се изпалащат от пенсионните фондове. Малко нагличко спрямо всичко останало. Нито едно министерство не изплаща от бюджета си пенсии на бивши министри.

Академиците нищо не са си гласували. Тези пенсии ги получават на основание на министерско постановление, прието от правителството на Станишев, което нито едно последващо правителство не посмя да отмени.

Така е и в СУ, държавните пари отиват в пенсионираните ветерани!

Не знаел-глупости .Давам пример ХМС Варна. Службата е в Морската градина на Варна .Прекрасна къща за много пари ,а могат да се сместят прекрасно в един апартамент .Имат наблюдатели на минимална заплата ,но те работят най- много 2 часа. Нямало как да ги назначат по друг начин. Градината се поддържа от ГРАДИНАР. На 7 метереолози има счетоводител-пак заплата. Колко метереолози работят реално? Колко излишни души има там? Е, как да стига бюджета? Ще се изненада ли някой ако кажа,че след увеличението метереолог с години опит я взема 700 лева я не. БАН е създал велика научна организация! Kак да е съгласен да излязат от неговата структура.

И какво общо има с това БАН? НИМХ получава още от времето Дянков по 2 милиона на година за модернизация и оперативна дейност, които са директно задължение на директора. Те са автономна организация.

Нека да изчезнат Но без имотите и да плащат наем на БАН!

Викаш да изчезнат и да минат към министерството и да плащат наем на БАН (т.е. министерството да плаща). А какъв ще го отпори после правителството на БАН нали се сещаш????

Интересно, от онези милиони не им дадоха нищо защото нямали научно-изследователска дейност, а сега не ги пускат да си тръгнат заради проекти, видиш ли.

Ами, наистина нямат, те просто събират данни, които после продават. Това не е научна дейност

Истината е скрита по-дълбоко и не бива да се коментира без нужната информация. Че директорът не е много светъл, то е ясно

Ако искаш да вършиш нещо полезно и смислено, то трябва да си извън БАН и да нямаш общо с шайката от 90 годишни изветрелници (академици), която го държи за гърлото. Академиците са готови на всичко за да продължат да се изживяват като големи ръководители, да си разхождат костюмчетата, да спят по разни събрания, но с четири очи да оглеждат какъв поръчков доклад да съчинят. Ползата от тях е нулева, преди двадесет години трябваше да се пенсионират, но продължават да стоят на пътя на по-младите и енергичните.

То пък едни млади и енергични. Разходи се из цяла София и ще видиш кафенета пълни с "млади и енергични" хора. Но нека не нарушаваме чл.4 от Закона за защита от дискриминация. Има читави, умни , работливи и компетентни в своята област хора, които са на различна възраст.

Ривалчо няма полезен ход. Ако НИМХ излезе на отделен ред по бюджет и се отчита самостоятелно, това ще поискат и други институти. И хранилката за малограмотни роднини ЦУ-БАН ще духа таратора, защото няма да може да преразпределя техните пари за себе си.

Ами то днес в пресата и Стиви Во е подбарал Ревалчо (разбирай Юхи) ... Абе цирк!!!

Защо, защо, щото Тиквата като я напънат дава кинти а ти не даваш. Като се мане Тиквоча и че зареват да се връщат отново при вас.

Предлагам да закрием НИМХ, поради наличието на интернет доставчици на тази услуга. Институтът да се преименува на Институт за въздуха и водата, с чисто научни, а не астрологически функции. БАН продължава да е апетитна територия за приватизация- там е заровено кучето:)

Умньо! Тези интернет доставчици черпят данни от НИМХ, а не обратното. Иначе ще можеш да гледаш само прогнозата в Гърция. Ама откъде акъл да се сетиш сам..

Глупости. Всички данни от НИМХ са платени и почти никой не ги купува. За справка виж данните за продажби на института ;) Основните данни за прогнозите по сайтовете са сателитни данни от чужбина. Кой в 21 век прави прогнози с данни измервани на ръка :D

Какви са тези "астрологичечски функции",че не ги разбрах?

ТИ ЛИ НЕ ЗАНЕШ М....НО МРЪСНА?

Парите за метеопрогнози не са основния мотив за излизане, а само предтекст. По-скоро, ако се приеме, че средствата ще сяа едни и същи ако институтът е извън БАН или ако е на отделна линия в бюджета на БАН възниква въпросът за избора или назначението на директора. Зашото мандатът май изтича. Защо не стана дунанмата миналата година?

Да, има обявен конкурс за директор на НИМХ-БАН и краен срок за подаване на документи е 4-ти септември. Брънзов за да играе така може да не са му обещали пак да е директор.

Забележете какъв ангажимент е поел академика: … да "ВИДИМ" "КАКВА" (?) самостоятелност "МОЖЕ" да бъде "ПРЕДЛОЖЕНА" - четири крайно условни думички и то във вариант "рамките на БАН". Такава хлъзгавина и най-слузестия охлюв не може да изкара … Ако някой се върже да му повярва, то наистина мястото си му е в БАН при феодалните старчета и феодалните млади учени ...

Ако бюджета на НИМХ се определя директно от държавния бюджет, то и дейността им ще се определя директно от правителството и съответно те ще се отчитат пред правителството. Какво общо тогава биха имали те с БАН и неговата най-паразитна структура "Централно управление на БАН", която се представлява от този на снимката!?

Да обърнем въпроса: А защо Вие, "академик" (няма такава титла в цивилизованите държави) Ревалски НЕ ИСКАТЕ института да се отдели? А? Вашите аргументи? Да ви подскажа: 1. Защото няма да можете да му пипате парите! Иначе както и да ни въртите и убежадавате, ще можете! 2. Защото и други институти, които вършат работа и са полезни на обществото, ще последват примера. 3. Защото така този мастодонт БАН ще се разпадне и хиляди синекурци ще се наложи да си търсят работа, но няма да си намерят... Познайте защо. 4. Защото разни "академици" ще си изпуснат местата в разни бордове и други организации, където пребивават срещу сериозни суми и дават акъл и се подписват на безумни нагласени проекти с цел източване на държавни средства. Пример - последния скудоумен доклад на ИЯИЯЕ за АЕЦ Белене. И НАЙ-ВЕЧЕ - ще ви се разпадне удобното местенце в което си висите безгрижно, цицайки данъкоплатеца!

Не е чиста работата на директора на НИМХ. Знаете ли, че за едно листче с информация ,че на конкретна дата е имало градушка(изисква се от застрахователите), което е буквално нищо работа, се взимат 30лв.

Щот досега не сте ги е.авали и за плъмп! Затова. Писнало им е.

Интересно становище на директора на тази структура (защото това отдавна не е институт на БАН) как се прави метео прогноза без наука, без мощни компютри и съответното умение на други специалисти, които остават скрити зад завесата на тупащите се с даване на прогнози. Всъщстност и сега доста по-добри прогнози и за териториата на България могат да се получат от чужди сайтове.

Елементарен е отговорът на този въпрос на Ревалски и той го знае много добре. Знаем го всички, които имат информация или са в нещата. Това се имотите, върху които са сградите на метеоролозите. Но Брънзов няма да играе тази игра, ако не е получил уверение за подкрепа от Борисов. Брънзов, внимавай да не си поредния бушон. Апетитите на хората около премиера са известни от десетилетие.

Ама защо синоптиците не искали да останат в БАН? Ами академиче Ревалски, ами много просто, защото отдавна им е омръзнало ей такива феодални старчета, дето си пишат некви тъпи публикацийки, които никой друг не ги чете и нема никва полза от тях...Синоптиците искат уважение и признание за техния обществено-полезен труд, ти не го ли разбра това бе академиче гадно такова?! И всички академичета сте едни ченгета на ДС, че докога бре??

За академиците може и да си прав, но Борисов ако искаше можеше да реши този проблем много лесно, защото техните права се крепят на едно постановление на Станишев. Но на борисов му трябва някои да го гъделичка и най-добре е това да са академици. Професорите от БАН нямат привилегии, не заблуждавайте хората.

е , не е баш така. Точно професорите са тези, които управляват в БАН. Акакдемиците обикновено са възрастни, които само си лапат пенсиите с размер на депутатска заплата, но от БЮДЖЕТА НА БАН.

Защото при сценария предлаган от председателя на БАН парите пак няма да достигат до синоптиците или ако достига то ще е трохи. Да, бюджета ще се определя от министерски съвет, но ще минава през БАН, а той един или друг начин може да си вземе нещо от тези пари. Затова единствения начин според до синоптиците да достигат повече пари от сега е отделяне от БАН и преминаване към министерски съвет, така парите ще отиват директно от правителството към синоптиците.

А дали ще има ефект?Или пак ще хвърлят на боб и пак няма да познаят!

Това е въпрос за следващата реформа.

Не знам дали ще има ефект! Какъв е ефекта за синоптиците сега когато са в БАН? Ако имате по-добро предложение ще се радвам да го споделите.

Борисов поне за едно е прав-ЗАКРИВАЙ ги тия!!! Едно нещо като хората не могат да правят!

Кога и къде Борисов се е изказал :" Закривай ги тия"? Празно плямпало.

Шефът на БАН: Защо синоптиците не искат да останат при нас, а бюджетът им да се определя от МС Ами защото дори и синоптиците са разбрали , че БАН са куха структура,която обслужва само управляващите я синодални старчете.

Куха ти е главата, та звънти

Е не се обиждай,ако работиш в БАН,ти може да си изключение.

Петров, всяка вечер гледате някоя красива кака от екрана, която Ви съобщава прогнозата за времето. Нали не смятате, че каката е съставила тази прогноза? Тц. Съставена е от труда на много анонимни и скромно заплатени хора. Същото е и с почти всяка терапия или диагностичен метод - десетки години стотици анонимни и скромно заплатени хора са събирали данни в различни области на науката, което е позволило изобретяването на тези терапии или методи за диагностика, които пък Вие и всички останали ползвате. Не слагайте всички учени в един кюп.

Защото работата е следната. Синоптиците работят и държавата им дава например 5 000 000 лева за това. В този случай БАН получава 5 000 000, половината ги прибира, а другата половина, тоест 2 500 000 дава на синоптиците. България е държава, я която е пълно с началници, които разчитат на труда на другите да ги храни !!!

Що говорите глупости, бе, неуки драскачи?

БЕ - прекрасенo :-)

Щото не говори глупости. Ама споко НИМХ като излезат догодина ще сте сериозно изненадани колко надолу ще падне бюджета на БАН щото аргумента да имало кинти за метеоролозите вече няма да можете да го разигравате. И после като се лишите и от ядрения и геофизиката и ще видите кон боб яде ли ...

Ами, как защо? Защото не им се иска да бъдат с хрантутници, като вас бандаджии, за да им ядете храната. Не само метеоролозите, но и всички по-свестни учени трябва да напуснат крадливия и нищо не правещия мастодонт БАН. Къде се е чуло и видяло паразити да получават по 3-4 хиляди лева на месец без да ходят на работа. Единствено в БАН.

лоша информация за заплатите в БАН. Специалист с висше образование и доста години стаж с много висока оценка за труда си взима 540лв. ха сега го сравни със заплатите на начинаещ учител- професия към същото министерство на образованието. Мисли, когато пишеш глупости!

Вие пък погледнете колко получават т.нар. професори и академици в БАН. Само пенсията им е толкова, колкото вземат народните представители? Или Ви лъжат, че и те са гладни?

Не ти е пълна информацията. 4-5 хил на месец за тях са нищо. през бан са се уредили и разпределят МИЛИОНИ. Ккаа ли? Отгатни

243Win

Защото синоптиците правят нещо реално, и всички го виждат. Какво правят останалите в БАН е загадка. И хора, които работят, съвсем основателно не искат да са подчинени на хора, които един Господ знае с какво се занимават.

stankow

Много добре се знае какво правят другите институти, но не на всеки е дадено да го разбере ! Не разбира свиня от кладенчова вода. Мечтата на дойчевелските адепти е да закрият изобщо БАН. Която между другото е създадена още преди Освобождението, 1860-та година, като "Книжовно дружество". Това е мечтата на дойчевелето - територия без учени, без книжовност, арбайтен и нихт шпрехен. Ама няма да стане !

243Win

То ясно,

243Win

То ясно, че нещо правят. Примерно, дегустират различни марки кафе и алкохолни напитки - това със сигурност. Оттам нататък, каквото и друго да правят, само те си го знаят. Икономиката ни с нищо не е усетила наличието на толкова много "учени".

какво правят- изследват някакви вина примерно без всякакъв смисъл и после получават награди за това (реален пример). Айде много молим трайте да не стане обществено достояние какво реално се прави в половината институти (т.е. че се прави едно голямо нищо).

Това какво прлавят хората от БАН се вижда от интересуващите се. Няма друга институция с толкова много проекти с други страни, както и такива по европейски програми. Запознайте се и с патентите, включително европейски и американски, които са в съавторство с работещи в БАН. Не може да се повтарят едни и същи заучени фрази, без човек да се информира за същността на проблемите! УЧЕТЕ МИЛИ ХОРА и бъдете по-компетентни и полезни за страната си!

След като имате толкова много проекти защо не сте на самоиздръжка. А да попитам,какъв е ефекта от тези проекти и кому служат.

Както пише в Рибния буквар: "... Всеки трябва да може да събира и изважда, по-умните може да могат и да умножават, а делението .... то не е за всеки!" Излишно е хора, които могат едва да събират и да изваждат да дават мнение за хората, които могат да делят.

Те парите от проектите отиват за допълнителна издръжка на тези, които са ги"спечелили" и на тези, които са им " помогнали ' да ги спечелят. Останалите остават без нищо и никога не могат да се сдобият с "проект"

Знаем ние как се правят проекти с други страни... Знаем как в чужбина ходят определени хора, прибират командировките, записват си името в публикацията, дават данните на докторанта си да си блъска главата, после да им напише доклада за следващата конференция! Не се правете на големи учени, знаем ви номерата!

За незнаещите ще кажа, че Европейските проекти не са лесна работа. Иска се много труд преди, по време и след завършването им. Участва се в конкурси и на европейско ниво се одобряват. Не е лека работа да се намерят подходящите партньори. Изисква се години преди кандидатстването да си постигнал интересни резултати в своята област, да си контактувал с колеги от други страни, за да се сформира екип. ТАКА ЧЕ НЕ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ МОЛЯ!

И кое е реалното?Хвърлят на бобо и пак не могат да уцелят времето-каръци-ЗАКРИВАЙ!!!

феодални старци и паразити.Живеете на гърба на младите и кадърни учени,дето се трепят денонощно,а вие само се вписвате да вземате големите хонорари.Това се знае от време оно.

Къде са тези млади и много компетентни хора от БАНБ Поне половината получават всичко наготово, само защото се водят млади

защото цяла България разчита на тях за времето,а на вас само ви се лапа господа от бан,явно дъържавата ако е държава трябва да поизрине кенефа наречен бан във който само се наливат пари още от татово време,а файда почти нула

за времето всеки може да се информира и от много международни станции- на достъп в интернет. времената се промениха- има много източници на информация и ивън БГ

а за ползата от бан къде да се информираме драги

Айде информирай се от интернет за прогноза за речни нива или агрометеорологична прогноза! Май няма а?

Калине, поправи си правописната грешка в заглавието. Има ли разлика между Калин и калинка?

ако са едно бе баце