Проф. д-р Атанас Йонков ще оглавява "Александровска" болница до провеждане на конкурс за изпълнителен директор. "Сменяме ръководството на Александровска болница", обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

"От днес назначавам проф. Атанас Йонков, който е ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицинския университет и работи в Първа хирургия на "Александровска" болница", каза още министърът.

Д-р Меджидиев посочи част от мотивите за това решение да смени д-р Атанас Атанасов, досегашният шеф на болница - влошени финансови показатели, реален риск от декапитализация и фалит на УМБАЛ "Александровска", както и серия от пропуски от страна на ръководството на болницата, които поставят в риск усвояването на отпуснатия заем от държавата. 

Здравният министър се обоснова на констатациите от докладите на АДФИ и Звено "Вътрешен одит". Той посочи, че след като от УМБАЛ "Александровска" са оспорили данните от докладите, здравното министерство им е дало правото да обяснят несъответствията, за които претендират.

"В рамките на среща, на която ги поканих, в присъствието и на одиторите, от "Александровска" болница обясниха, че одитът не е верен, а той е извършен на базата на документи, които са получени от лечебното заведение", посочи здравният министър. Въпреки това д-р Меджидиев е изискал Звено "Вътрешен одит" да извърши проверка отново, резултатите от която потвърждават направените при първата проверка констатации.

От проверката става ясно, че натрупаните просрочия от над 23 млн. лв. не са с предишна дата, а само за периода 30 юни 2021 г. - 31 август 2022 г., поемани са финансови задължения по нови договори, без да се спазва редът на погасяване на старите, разделяни са обществени поръчки, провеждани са договаряния с фирми без законово основание за това, ръководството не е представило и не е изпълнявало бизнес програма по Закона за публичните предприятия. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Министърът подчерта, че е политически безпристрастен, водил е разговори с всички заинтересовани страни, в т.ч. с Медицински университет - София, с Българския Червен кръст, като целта е "Александровска" болница да бъде стабилизирана и в тази връзка не приема политизирането на темата. До крайното решение на МЗ се стигна след потвърдителния доклад на "Вътрешен одит", заключи д-р Асен Меджидиев.

Информацията за натрупани просрочени задължения на УМБАЛ "Александровска" - София в размер на 24 милиона лева не отговаря на истината. С това становище излезе днес на пресконференция досегашният шеф на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

Поводът е проверката на Министерството на здравеопазването (МЗ) за финансовото състояние на болницата, за която бе съобщено преди дни.

От Александровска болница раздадоха на журналистите писмена информация, в която се посочва, че твърдението, че за периода 30 юни 2021 - 31 август 2022 г. ръководството е допуснало увеличение на просрочените задължения с 24 250 740 лв. е невярно.

"Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно - 9,3 млн. лв.", казват от ръководството. Извършено е погасяване на задължения в размер на 44 275 476 лв., което е довело до намаляване на темпа на растежа на просрочените задължения, твърдят още от болницата.

"Бяхме принудени да свикаме тази пресконференция, защото имахме среща с министъра на здравеопазването, на която изказахме нашето виждане, че има несъответствия с публикуваните данни и тези от нашето счетоводство", обясни д-р Атанасов, цитиран от БТА.

Той разказа, че одитори отново са дошли в лечебното заведение, където са имали срещи с експертите от счетоводството и финансовия отдел на болницата.

"Не искам да правя предположения, но възникват съмнения дали одиторският екип не публикува тези данни съвсем целенасочено с цел да се направят някакви внушения", коментира шефът на болницата.

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев коментира по-рано днес по bTV, че е притеснен за състоянието на Александровска болница. Той обясни, че е подготвен заем, който да бъде отпуснат на лечебното заведение, но се налага изпълнение на определени изисквания.

В позиция на доц. Антон Тонев от "Продължаваме Промяната" (ПП), изпратена от партийния пресцентър до медиите, пише, че през последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница - столичната "Александровска".

"Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов", е посочил доц. Тонев.

От ПП припомнят, че правителството на Кирил Петков е взело решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. за "Александровска", с който да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения.

ПП е против каквито и да било персонални промени в УМБАЛ "Александровска" към този момент. От партията настояват на сегашното ръководство да бъде дадена възможност да използва държавния заем по предназначение. Ако то се справи, позитивните резултати ще станат видими до няколко месеца, се посочва в текста.

На 10 октомври, след направен одит, от МЗ съобщават, че задълженията на Александровска болница са се увеличили с над 24 млн. лв. за година. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност. От лечебното заведение излязоха с позиция, че не приемат изнесените данни. От болницата твърдят, че има "груби фактологични грешки до степен, в която фактите са абсолютно неверни". Така се стигна до среща с Министерството на здравеопазването.