Шахматът е един от най-масовите спортове и игри. Неслучайно шахматната федерация е сред първите 4-5 федерации по многочисленост на членуващите в нея нации, като общият брой на страните-членки надхвърля 160.

В деня на празника от Българската федерация по шахмат апелират да се направи нов прочит на историята на шахмата, да бъде организирана научна конференция, която да докаже прабългарските корени и принос в произхода и разпространението на древната игра, предаде БТА.

Възможно е прабългарите първи да са донесли шахмата в Европа

Единият от пътищата на разпространение на шахмата в Европа е чрез България, коментира д-р Стефан Сергиев - почетен председател на Балканската федерация по шахмат, международен майстор по кореспондентски шах.

Твърдението му оспорва смятаната доскоро като най-достоверна хипотеза, че шахматът е проникнал в Западна Европа през Испания и Италия.

При разкопки край Плиска и Велики Преслав в началото на миналия век сред находките, датирани от 9-ти в. и 10-ти в., имало и шахматни фигури.

Това е два века преди шахматът да се появи на територията на Испания и Италия, според официалните сведения, твърди д-р Сергиев.

За родина на шахмата се смята Индия

Оттам играта се разпространила в Персия. Българските племена, които населявали Средна Азия, по това време имали много тесен контакт с Персия.

След като персите се запознали с играта шах, тя достигнала и до българите. При разслояването на синовете на Кубрат, заедно с тях дошла и играта по днешните български земи.

В потвърждение, че шахматът е бил известен на Кубрат и на прабългарите по това време, е безспорното доказателство, че в гроба на хан Кубрат, открит през 1912 г. на територията на днешна Украйна, наред с многото предмети от персийски, индийски и китайски произход, е намерена и шахматна фигура на кон, твърди д-р Сергиев.