Прабългарските корени на пътя на шахмата към Европа

Днес се чества Световният ден на шахмата. Съществува хипотеза разпространението на шахмата в Европа да е минало през България.

Обратно в новината

Коментари - Прабългарските корени на пътя на шахмата към Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

говори българина за древна история. потомците на монголите,стъпили на балканите преди 1звека. българите имат славянски език и се мислят за древни. по-смешни не могат да бъдат.

нещо не ти се разбира какво казваш

понеже много се напрягате да ви кажа - на хърватското знаеме има шахматна дъска, възможно е... какво ли не е възможно ? )))

или на герба май беше

Ако всички хора бяха като мен, може би още нямаше да сме открили и колелото - прав си )))

Първо: ника е на жена; Второ: не е права, а като всеки скромен, културен и умен човек се подценява много.

milena_gm@

Благодаря за милите думи, но аз не се радвам като забележа, че има по-тъпи от мен, а напротив - колкото са повече, толкова повече се отчайвам. А по въпроса за правългарските градове ще дам само един от много примери - град Аркаим, съществувал преди повече от 4 хиляди години, с отводнителна система, с изключително устройство; досега открити - 8 хил. кв. м. от него.

До дир-а: за какви български "племена" става дума, при положение, че тези "племена" са строяли крепости, градове с канализация във времена, когато европейците, образно казано, още не са били слезнали от дърветата? ПП. Забелязах, че анти-български настроените хищници са се активизирали. Боли ги, че някой народ има по-богата история от тяхната. По принцип, това не би трябвало да е повод за омраза. Аз, например, се радвам, че има много по-умни хора от мен, които измислят разни неща, изобретяват. Ако всички хора бяха като мен, може би още нямаше да сме открили и колелото..

възможно е да съм наследник на хан Аспарух ))))

Шах е македонска игра. Бугарите пак крадят от нас.

да напиша статия - "възможно е прабългарите да не са донесли шаха"... имам и други "възможни" заглавия... )))

коментарите - вярно, че плащат на много хора да пишат по форумите, явно и добре плащат да се плюе по всичко българско. Дано не сте българи, че няма сума, която да плати падението ви.

Пич, с моите плюнки милионер да съм станал, ма йок. Хората плюят и проклинат съдбата си не от добро ....

похвали се с нещо реално, ако има такова, а не с нещо от преди хиляди години което започва с "може би" и "възможно е" защото е смешно да се хвалиш с нещо което е "може би", и "възможно"... да много е възможно всички по онова време да са играли шах и да са го пренасяли, възможно е и да не са ))))

когато нищо не се знае всичко е възможно хе хе хе - пълна свобода на фантасмагориите . възможно е шаха да е пристигнал с прабългарите . възможно е нещо да е пристигнало с прабългарите . възможно е да са пристигнали прабългарите

НАЦИЯ е създадена отдавна и има своите приноси в Европейската и световна история, въпреки тукашните напъни тя да бъде унижена! Статията гласи: Възможно е играта ШАХ да е пристигнала в Европа заедно с българите! Поне прочетете статията преди да бълвате гнилоч!

в този кратък текст виждам поне 2-3 груби грешки, освен това адреса е неправилен, изпрати го на съответните хора които в дирника не влизат, но сигурно четат какво се пише тук и навсякъде

възможно е и некоя игра да е пристигнала заедно с българите

бъгейците са открили обаче нещо друго - нарича се бъг и по принцип пречи на нещо да работи нормално... хе хе хе

бъгейците не са открили менделеевата таблица но биха могли да са я открили хе хе хе

бъгейците не са открили шаха но биха могли да са го открили - хе хе хе хе хе

Една нация когато има комплекс за малоценност почва да си фантазира "история".

а когато пък тази "нация" е набързо насъбрана от нищото преди стотина и повече години ... резултатите са плачевни както виждаме

Най-великата нация (разбирай воулгарос) да нямат нито един нобелов лауреат - май сме единствените балканци заслужили тази номинация?! чакай да преровя нета ...

на всеки поробител е да избие интелигенцията на нацията!

комунизма явно не е изчезнал ... кой трепе умовете и интелигенцията бре аланколу?! По твоята логика всички немски инженери трябваше да бъдат разстреляни, НО половината заминаха за СССР а другата половина за Щатско...

ЧЕТЕТЕ , ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ!!!!!! АКО ЧЕТЯХТЕ, ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ СВЕТОВНАТА ИСТОРИЧЕСКА НАУКА ПРИЗНА ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЗА ПО-ДРЕВНА ОТ ГРЪЦКАТА И ЕГИПЕТСКАТА, ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ МНОГО ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПЕРСИЯ И НАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ ТАМ.... ИМА ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, КОИТО СТАВАТ ДОСТОЯНИЕ СЕГА. НЕ ИСКАМ ДА КАЖА КАТО ПАИСИЙ "БЪЛГАРИНО, ЗНАЙ СВОЙ РОД....". НО Е ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ РОДОВИЯ СИ КОРЕН, ДА ЗНАЕМ НАШАТА ДРЕВНА ИСТОРИЯ, СВОЯ ПРИНОС В СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. ЧЕТЕТЕ, ИМА КАВО ДА НАУЧИТЕ!!!

като сте били толкова велики,защо днес сте такива лаъна,каде са ви гените

стига бе човек,вече не е смешно,потърси си помощ.живота продължава каквото и да ти се е случило.

няма стига...ваща мама

много са ти големи буквите - затова си велик )))

Гоуем е!

ти научи ли нещо? )))

Няма как и във Византия да не са познавали древната игра.

какво да кажат египтяните,гърците ,римляните ..къде се бутаме ние.божее помогни ни.

ИСТИНАТА Е, ЧЕ БЪЛГАРИ СА УПРАВЛЯВАЛИ НЯКОЛКО ВЕКА ПЕРСИЯ. ОТ ТАМ СА ОСТАНАЛИ РЕДИЦА ДУМИ, КОИТО НИЕ СМЯТАМЕ ЗА ТУРСКИ : ДУВАР, ЧЕВЕРМЕ... РУСНАЦИТЕ ГОВОРЯТ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ. ЕЗИКЪТ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ СЕ Е РАЗВИЛ, НЯМАМЕ ПАДЕЖИ... ИМАМЕ С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕМ БРАТЯ И СЕСТРИ!!!! НЕ СЛУЧАЙНО ИЗСМУКАХА ОТ НАС МЛАДИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И РАЗСИПАХА ИКОНОМИКАТА НИ...

..после,батман свали си маската и видя се белег,голям като на гущер. о боже,помисли си спаидермана..защо да се родя пеперуда..и тн и тн.

Съжалявам, че Вашите познания стигат само до Батман...

Толкова прост народ, ама прост та чак не се усещат. Истинският патриот няма да седне да си измисля подобни теми, на всички ни е ясно къде е родината на шахмата. Истинският патриот няма да прави далавери с които ощетява останалите българи, няма да краде та после всички българи да му плащаме сметката на практика. Истинският патриот е този, на когото, след време никой няма да забрави името му, както няма да забравим за предателите и крадците.

евала.истински българин си,браво!!няма вече като тебе.

Много си глупав :) Тук също е споменато коя държава се смята за родина на шахмата.. темата обаче е, че през България е навлезла играта в Европа.

европа чакаше от нас .абе моля ти се

lu4ka

Доброто възпитание, не допуска обиди. Да, разбирам. А вие какво искахте да направите - да се похвалите че разбирате от шахмат или , че сте "от Лондон"? Можеше да го направите по-елегантно, получи се жалко. А темата беше друга, но явно комплексите започват да ви ритат в главата 15 минути преди да се събудите.

lu4ka

Може би не сте застанали на правилният ъгъл в София? Доколкото знам не се познаваме, за да си говорим на ти. А в Лондон, хората са изключително любезни, но не фамилиарничат ... драга.

ЗНАЧИ НЕ ПУСКАТЕ КОМЕНТАРИТЕ НА ЕДИН ПАТРИОТ, А ПУСКАТЕ ДА СЕ ГАВРЯТ ТУК С БЪЛГАРИТЕ НЯКАКВИ ЧУЖДЕНЦИ! ПАК ВИ КАЗВАМ, АКО Я КАРАТЕ ТАКА, ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСИТЕ РАБОТА В ЧУЖБИНА!

когато доъдохме ние,бяхте на коне,но ви ...?.........

Бойко ти ли си?

ТОВА ГО ПРАЩАМ В ПРОКУРАТУРАТА! А НА ТУРСКИЯТ ПОДЧОВЕК НЯМА ДА ОТГОВАРЯМ- ПОД ДОСТОЙНСТВОТО МИ Е! МИ ТЕ С КАКВО ДРУГО ДА ИЗРАЗЯТ ПРЕВЪЗХОДСТВО , ГОРКИТЕ- С УЧЕНИ ,ИНЖЕНЕРИ , ОПЕРНИ ПЕВЦИ, АЗБУКА, ПОСТИЖЕНИЯ?

ТО ОТ ДИВАЦИ КВО ДА ОЧАКВАШ? ДА ТИ ВДИГНАТ НИВОТО? КАКТО ФРАНЦУЗИТЕ И АНГЛИЧАНИТЕ- В АЗИЯ И АФРИКА?

мен ако можеш ме изпрати в англия.

то е ясно че бъргърите не са измислили шаха, нито са го пренасяли, но кой измисли тъпата статия, и кой постоянно "пренася" тъпите теми от сайт на сайт, та даже и от книга на книга

има ли прабългарска писменост ,нещо което да доказва тази -измислена -история. комунизма си проми мозъците за генерации на пред.генетично се предава акъла.

има - само фантасмагории

ПИСМЕНОСТ! НЯМА ПРАБЪЛГАРИ! ИМА БЪЛГАРИ! И НЕ ПОЛЗВАЙ ЗА НИК ИМЕТО НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ ШАХМАТИСТ!

мислеx че е руснак ,честно. дреме ми

Всичко си е вярно в статията. Само келеша които които НЯМАТ И ГРАМ ПОЗНАНИЯ ПО ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ могат да пишат "глупости", "комплексарщина" и прочие. PS: българите са били винаги много силни на кон, може би сме били най-добрите, непобедими, когато сме водили битки яхнали конете. Затова и не се учудвам че на гроба на Кубрат е имало шахматна фигура кон.

като ти казват че идваме от монголите не ти харесва обаче. хвани си прочети някоя сериозна книга и не се прави на учен.

Марш при Божидар Димитров на уроци да ти каже от къде идваме. Щото видно е че НЕобичаш да четеш книги. А и къде си ми казал като това ми е първи коментар хаха смешкоо

когато доъдохме ние,бяхте на коне,ама ви навряхме на коня в аспуха.....шах и след това мат

колко нещастни сме за да измисляме такива глупости,kакви комплекси ни мъчат..

Това са глупости, най-обикновена балканска комплексарщина. На кого му пука за това? Вярвам, дори и на измислите тази шитня не им пука. Може да са я написали заради хонорара.

Кажете ми в кои учебник или бележки записки извън Бългаария се среща такава дума като прабългари !!! Тази дума НЕ СЕ СРЕЩА КИКЪДЕ ОСВЕН В Б-Я !!! НАШИТЕ ИСТОРИЦИ ИЛИ ИСТОРИК (НЕГРАМОТЕН(и)имат сигорно други сведения от други места неизвестни от целия свят !!! И ако вземем реално историята първо се доказва математически и после останалото ( ТОВА ГО Е КАЗАЛ ЛЕОНАРДО ДАВИНЧИ А НЕ МОЯ МИСЪЛ) КАТО ПРИМЕР-- ИСУС ХРИСТОС СЕ РОДИЛ ОКОЛО 1150 Г ОТ НАШАТА ЕРА КОЕТО Е ДОКАЗАНО ВКЛ И МАМЕМАТИЧЕСКИ

ти си чел Леонардо давичи, как можа само с няколко изречения да напишеш толкова глупости

Ivan Nenov

НЕ ДАВИЧИ А ДАВИНЧИ МАРШ В ПЪРВИ КЛАС

срамуваме се от произхода си,славните монголи и джингис хан.15века сме тук.

гледам че си неграмотен като джингис хан

В италианската и германската история също се говори за прабългари. Дори в италианските хроники е записано че ако не са били ПРАБЪЛГАРИТЕ днес Европа щеше да се владее от арабите. Пишат за битката вероятно се сещаш ако си учил, когато ние отблъскваме арабите и спасяваме Европа, доста преди всички да имат държави.

Ти си неграмотен идиот! И не са нужни никакви математически доказателства за това, видно е за всеки който прочете психарските ти писания!

браво на дира за това че ни забавлява с подобни " новини" . фантастика,лято и бира в ръка.

Не е верно! В хор с изродите тук, дето всеки ден ни напомнят колко сме прости, ще кажа, че шаха е измислен В ЮК, пренесен през франция в Германия! Българите са най- прости, най-на дъното и пр.! Сега сериозно- г-да, проявете още малко национално самочувствие! нема "прабългари", както и индо- българи или мохамедано- българи, а просто БЪЛГАРИ. И още -не сме с 2 века пред европа в шаха, а с 5, ако смятаме от времето на кана сюбиги Кубрат!

ти си европеец, какво общо имаш с българите

ДИРА?

ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН! ДОРИ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ ДОКАТО КУБРАТ СИ Е ЦЪКАЛ ШАХА С БЪДЕЩИЯ ВИЗАНТИЙСКИ ИМПЕРАТОР, ДНЕШНИТЕ ВЕЛИКИ СИЛИ ОЩЕ СА МУЧАЛИ!

А Шимон I, Симеон де ... той бридж ли е пукал?!

ТИ МАЙ СЕ ПОДИГРАВАШ С 1 НАЦИОНАЛНА СВЕТИНЯ КАТО СИМЕОН! ЗНАЕШ ЛИ КАКВО СЕ ПОЛАГА ЗА ТОВА, А? МОГА ДА ТИ ПРЕПОРЪЧАМ СЕВЕРНОТО КРИЛО, 2-РИ ЕТАЖ, 5 КИЛИЯ! ИСКАШ ЛИ ДА ТЕ УРЕДЯ, А?

прост народ сме. не знаем от къде идваме. народа казва-които минал е оставил.

как бе - от село идваме

явно Кубрат е бил голям колекционер

След като прочел новината, Бойко Борисов взел мотиката и започнал да копае градината за да търси български шахматни корени.

Преди да коментирате глупости, разберете, за какво става въпрос. Българите не са измислили шахмата, а едната хипотеза е, че чрез България той се разпространява в Европа. за това има неоспорими факти. това е.

нищо не ти разбира главата, българите са го измислили когато са били в Бангладеш

за ,,синаиските гущери,, и техните ,,чираци,, това: ,, Повод за изследването дават същите като нашите вази на 7 хил. години, които са намерени в Япония. Нефритените идоли от Хонгшан подобни на варненските удивително съвпадат като структура и пропорции. Откроява се ясно и съдържащото се в тях Златно сечение. Разликата е, че нашите са с 1000 години по-древни от китайските. Миграцията на хора и знания от културата "Варна", освен към Египет и Шумер, е била и в североизточното направление - през необятните пространства на Евразия. Очевидно те не са били пречка за придвижването тогава, казва откривателят на съвпаденията Христо Смоленов. Той установява, че стотици предмети от Варненския некропол са могли да служат като уреди за навигация и точни измервания. Атлантите и наследилите ги пелазги или бел-аз-ги, са се славели като добри мореплаватели. За тях се знае, че са владеели търговията с метали в тогавашния свят, погълнат от Големия потоп. Не случайно откривателят на "Титаник" и океанологът проф. Петко Димитров се обединиха около тезата, че Ноевият ковчег е някъде в Черно море. Глинените вази от Варненския некропол и от Япония са като две капки вода. Те са в стил шнурова керамика, типична за Варненската цивилизация от петото хилядолетие преди новата ера. Интересното е, че абсолютно същите изделия са създавани и от културата "Джомон", която по същото време процъфтявала в Япония. Изследователят установява, че едно от значенията на думата "Джомон" е корда шнур или "украсен с помощта на шнур". Става дума за тънки въжета от преплетени нишки,,!!!

Слава Богу, че си в Лондон.

поне прочетете статията! Там е написани, че шахът може да е тренесен от прабългарите при тяхното преместване на запад. А на който му липсва история, може да прочете ако иска!

кажи къде е тая ценна информация да я прочета, търса я от 10 години

разпространението на шахмата в Европа да е минало през България. Но явно не сте стигнали до там.

За света ще останем с поздрава "Честита баня", както и с окрадените мелодии и на двата ни нациовални химна. Ако имате съмнения за мелодиите - с интернет вече нищо не може да се скрие....

Еми да, това показва колко сме чистоплътни щом сме се къпали веднъж седмично толкова отдавна. Освен това като се къпе веднъж седмично човек се пести вода и се спасява планетата.

Имаме много по-вече неща, с които да се гордеем, вместо да си измисляме "шаха" Да не ставаме като гърците,които са измислили "всичко" и то за 150г откакто имат държава

Естествено, подобни твърдения са безсмислени. Първо българите няма как да са донесли шаха от Азия, защото не са дошли от Азия. Второ в ония времена народите не са формирани и не може да се твърди че някой сегашен народ е измислил нещо от тогава. В тази връзка са глупости и клишетата че гърците са измислили нещо си - днешните гърци нямат нищо общо с данайците, които са негроиди според античните автори

2 ка по история!

Още едно потвърждение , че българи и македонци са един народ. Такава простотия могат да сътворят само макетата и ние разбира се

Докато четях статията ми мина точно това през ума :)

си помислих същото,взе ми думите от устата,но като слушам българските напъни да се правят на велики,и че едва ли не те въртят земята,македонците направо ми се виждат скромни като от детската градина

Знаеш приличен български Много ли бг форуми успяваш да тролиш с антибългаризми

Нека има повече такива новини, които да ни преизпълват с Национална Гордост! Бог е благословил България и Българите!

lu4ka

"От Лондон" - Is that your name or your surname? Maybe your nickname? Много ми е интересно, какво искате да покажете с това , "От Лондон" "От Малта" "От ...(цензурирам се)".

а ти какво искаш да покажеш с това lu4ka? Че си от село?

lu4ka

И какво в името ми, те кара да мислиш така? Но е хубаво да се знае, че тези които наистина са в и от Лондон, не обръщат внимание кой от къде е. Не си избиват комплексите в тая насока.

Не става дума за "велики" нации Всяко изхвърляне е смешно и нелепо Няма по-велики нации и по-нисши нации Само че историята е една и за българите тя показва че българите са местно население - наследници на мизите, гетите и скитите. Така са ни наричали ромеите и латините Такива са ни гените Това ние историята. Който не му харесва- да си търси друга планета.

Е, и к'во от това ? Австралийските аборигени и те са местни. В действителност тия "уседнали" народи са най-назадничави, защото ги е било страх или не са разполагали с технологиите да пътуват. Българите не са изключение, и затова са жалки бедняци.

Глупости, писани от неграмотник Номадите са примитивни и до ден днешен. Уседналите народи създават цивилизация Затова на Балканите е призната най-старата цивилизация. Дунавската култура е култура на уседнал народ

ЧЕ МАЛЯКИТЕ СТЕ БОГАТИ? НАЛИ ВИ ДАВАТ ОТ ЕС МЛАДЕЖКАТА БЕЗРАБОТИЦА 50%! И ЗАДНИЦИТЕ ВИ НЕ СА ВАШИ ВЕЧЕ, А СА МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА И НА ЗАПАДНЯЦИТЕ, НА КОИТО ВСЯКО ЛЯТО БЪРШЕТЕ ЗАДНИЦИТЕ ПО МОРЕТО!

Всичко е много просто - '89-та г. се извърши най-големият грабеж в историята на България и се затвориха производствата, поради което сме бедни.

_------------

скоро ще тичаш на далец,почваи да тренираш

А БЕ ВИЕ РЕВЕТЕ ЗА ЗАТВАРЯНЕ БЕ! ВИЕ СТЕ ПОРТАЛ ЗА АНТИДЪРЖАВНА ПРОПАГАНДА НА РАЗНИ МАНГАЛИ, МАКЕДОНЦИ, ЧУФУТИ, ВИЗАНТИЙЦИ, ГАДЖАЛИ И ПР! И НЕ ГИ ТРИЕТЕ, БЕ ! А ИНАЧЕ ЦЕНЗУРАТА ВИ Е ВЕЛИКА! ВАШТА МАМА!

ПОДЛОСТТА ЛИ? ИНАЧЕ НЕЩО ДА СТЕ ИЗОБРЕТИЛИ, ДА СТЕ ДОСТИГНАЛИ? НЯКОЙ ОПЕРЕН ПЕВЕЦ ИЛИ УЧЕН?

Хахаха, да обобщим: - Българите не само са измислили шаха, но са и траки и са стигнали до Китай. - Съвременните българи говорят тракийски език и са тракийци, което се доказва от "генетични прочувания" и "факти", които никой не може да ни посочи конкретно. - Гърците са откраднали Зевс, Платон, атинската демокрация и спартанците от нас. - Ние сме най-великата цивилизация в Европа, но никой не знае за това.

Пищи, фанариотче Плямпай глупости Кефиш ме

ако българите са имали действително история с царе, сега щеше да има изкопани монети исперишки, крумки, тервелки, симеонки... ама нема.

Мангал, а де са гръцките монети от средновековието? Всичко е РИМ и Романия - източната римска империя, а гърците са най-крадливата част от ромейската империя Гърция я създадоха англичаните в 19-ти век. Доста млада държава

ОТ КУБРАТ ИМА МОНЕТИ ОЩЕ , ДА ТЕ КОНСУЛТИРАМ! КАТО НЕ ЗНАЕШ, НЕ ПИШИ!

Много гламав народ има по тези Балкани - все се пишат за родоначалници на не знам-що си, а са най-нищожните и залупените на белия свет...

то е ясно, че си от най-залупените!

а ти да не си ги държиш твоите отлупени от сктотума?-)))