Това не е здравна реформа. Министър Ананиев се опитва да бръкне само във здравните финанси. На популярен език, здравните финанси се отнасят към здравеопазването както бензина в резервоара на колата. Здравната система е изключително сложна и този, който не вижда целия ѝ дизайн, занимавайки се само с парите, дълбоко се лъже, че може да промени нещо. Да, те са много важни, но здравната система и нещо огромно. Този, който не вижда системата, няма как да предлага променени на парче, още повече да сменя модела на финансиране от осигурителен на застрахователен. За мен това е едно нелепо предложение, подадено с грешни изходни данни, така че няма как да получи верния резултат. Това каза пред БНР доктор Илко Семерджиев, който на два пъти е бил министър на здравеопазването по повод предлаганите от МЗ варианти на здравен модел, които да демонополизират ролята на НЗОК.

"Да си зададем въпроса на какво точно ще се конкурират застрахователите с НЗОК? Здравните вноски са фиксирани - не може да предложи по-изгодна цена, а самата здравна услуга не се предоставя нито от застраховател, нито от НЗОК, а от лечебните заведения в здравната система, а те са едни и същи. Както касата има договор, примерно с Александровска болницата, така и застрахователя ще има същия договор. Тук не можем да говорим за конкуренция. Ако някой иска да прави конкуренция и иска всички да са застрахователи, трябва да остави застрахователите сами да си мерят риска, да си правят разчети... и тогава те могат да се конкурират едни с други на база по-нисък разход за клиента. Освен това, обикновено застрахователите си изграждат собствени структури - лечебни заведения и си въртят парите в собствените структури, а това е абсурдно поведение, което в България би довело до изключителни разходи", обясни той.

Според него осигурителният модел работи на принципа на солидарността, а застрахователния - на принципа на риска и двата могат да се допълват, но не и да се конкурират или заместват.

"Ако в бедна България излезете от осигурителния модел и отидете във застрахователния, какъвто е в САЩ, ни чакат разходи каквито имат в САЩ, но те са предимно печалби на застрахователите, а не ресурс в здравната система", добави Семерджиев.

Според него въвеждането на застраховки няма да спре доплащането за операции.

"Евростат дава за България частни разходи в размер на 3. 715 милиарда лева годишно, а министър Ананиев твърди, че тези пари ще бъдат покрити със събраните от тези 12 лева 864 милиона. Извинявайте, но дори и ученик в първи клас може да сметне, че са абсолютно несъпоставими. Просто сегашния здравноосигурителен модел бе съсипван до неузнаваемост в годините", изтъкна Семерджиев

"Това не е онзи модел, който аз въведох в 2000 година. Няколко примера - през 2010 година от НЗОК бяха експроприирани над 2 млрд. лева - безпрецедентен случай в света! Коя е тази каса, която би издържала подобно посегателство? През 2012 година финансирането на онкоболните мина от МЗ към НЗОК. Каква е съпоставката на числата? В Министерство на здравеопазването се финансираха с 96 млн. лв. годишно, а сега, през НЗОК минават 288 милиона. Знаете ли защо? Защото беше взето решение да се децентрализира централизираният търг в Министерство в 83 болници. Коя каса може да издържи подобно нещо, извинявайте", добави Семерджиев.

"Имаме завъртане на лоши решения, които се приписват на модела, само че нека аз ви кажа съвсем ясно и категорично - не системата е виновна и не моделът е виновен. Този модел работи в цяла Европа. Виновни са тези, които го управляват лошо", каза още медикът.

Семерджиев е убеден, че след 2001 година в здравеопазването не са вземани общественополезни решения.

"Настаниха се частни интереси и те започнаха да лобират - да придърпват ползите към себе си и да национализират загубите. В случая виждаме нещо много отчетливо - опитват един 4 милиарден ресурс на НЗОК да бъде прехвърлен за управление в частни ръце. Това е абсолютен корпоративно-политически лобизъм. Аз не очаквам добри резултати от това и не очаквам, че в Народното събрание ще бъде взето общественополезно решение. Единственото, което може да ни спаси, е поредният провал, защото всеки, който се е ангажирал да прави реформа в здравеопазването, от години насам се проваля с гръм и трясък. Откакто управлява ГЕРБ - 2009 година - са се сменили 9 министри на здравеопазването и 10 управителя на НЗОК. Средният мандат на един министър и управител е 4 месеца и половина", завърши той.