Съветът за електронни медии реши, че в новините на БНТ "По света и у нас" от 30 юни и 1 юли няма нарушение на Закона за радио и телевизия.

Становището на СЕМ е по отношение на писмо от прессекретариата на държавния глава Румен Радев. В него се посочваше, че тяхната позиция не е отразена обективно в новина за президентския съветник Пламен Узунов, за когото от прокуратурата пусна "чатове" с бизнесмена Пламен Бобоков.

Петчленният Съвет за електронни медии прие това становище с мнозинство от три гласа, един глас против и един въздържал се.

Малко след решението на СЕМ - в 17.05 ч. днес, Румен Радев направи официално изявление от президентството, но то не бе излъчено по обществената телевизия БНТ. Генералният й директор Емил Кошлуков заяви пред "Сега", че по желание на държавния глава то е показано в началото на централната емисия "По света и у нас" в 20 часа. От прессекретариата на "Дондуков" 2 уточниха, че са поискали това да се случи преди новините. В "По света и у нас" от 18 ч. БНТ излъчи частично изявлението и съобщи, че го е предавала на живо в сайта на телевизията.