Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и студенти от Софийския университет, откъдето миналата седмица бе отстранен проф. Михаил Мирчев, се обявиха в негова подкрепа.

"Изявен преподавател бе освободен заради политическа некоректност. Споделяме опасенията, че с отстраняването на уважавания учен, социолога и политолога проф. Михаил Мирчев, могат да се отворят вратите за цензура и автоцензура не само в академичните среди". Това пишат в отвореното си писмо до ректора на СУ от СБЖ. То е по повод скорошното отстраняване от Софийския университет на проф. Мирчев заради това, че "проповядва расизъм и омраза" в своите лекции пред студентите по социология.

От СБЖ посочват, че след като е бил обвинен, че в лекциите му има недопустими антиромски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи, "проф. Мирчев в поредица от интервюта, позовавайки се на факти, анализи и изводи от качените от него самия лекции в YouTube, отхвърли твърденията на злополучните си критици, които не са се посвенили да представят извадени от контекста негови оценки и да му залепят грозни и пресилени квалификации, без да имат основания за това".

Ръководството на СУ обаче не взело предвид "аргументираната отбрана на проф. Михаил Мирчев, нито многобройните гласове на утвърдени учени, преподаватели, студенти, журналисти, които изразиха подкрепата си към професора, на правото му на свободно изразяване и методите му на работа", които които се присъединяват и от Съюза на българските журналисти, на който проф. Мирчев е дългогодишен член.

"Смятаме, че освобождаването на проф. Мирчев от преподавателска работа в СУ след акцията на т. нар. "Студентското общество за равенство", която има не само "активистки привкус" (според умерената оценка на проф. Герджиков пред Дарик радио), но и на донос (с манипулативните си и пресилени внушения), е акт с негативни последици за академичния, а и за обществен живот на страната ни. Най-старият ни университет с дългогодишни демократични традиции и извоюван авторитет се лишава от един уважаван преподавател, с над 40-годишен стаж, две десетилетия от които е посветил на "чудесната си работа в Алма матер" (цитираме неговите думи на прощаване). Според мнението на авторитети в научната гилдия проф. Михаил Мирчев е един от най-сериозните съвременни социолози, един от най-добрите специалисти по социална стратификация и демографска проблематика, който не се страхува да изрича истината, колкото и горчива да бъде", посочват от СБЖ.

Днес е насрочен и протест в подкрепа на проф. Мирчев. Група студенти смятат да излязат пред ректората на СУ в 18 часа. "Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна", каза пред БНР студентът Румен Попов.

Според него причината, поради която излизат на протест, е че етичната комисия и ректорът са взели решение под голям обществен натиск, защото случаят беше раздухан по медиите в момент, в който СУ се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа и съответно казусът е можел да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.