Софийският университет "Св. Климент Охридски" прекрати договора на проф. Михаил Мирчев в резултат на проверка на Етичната комисия към университета, съобщиха от пресцентъра на най-елитното висше училище в България.

Етичната комисия бе сезирана след гневно Отворено писмо на "Студентското общество за равенство" в СУ, които обвиниха проф. Мирчев, че в лекциите му има недопустими антиромски, антитурски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи. Малко след това известният политолог и социолог даде интервю пред Мария Цънцарова по bTV, в което отхвърли обвивенията и се аргументира защо мисли и преподава така.

В свое писмо от 30.11.2020 г. професорът отрича лекциите му да съдържат расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание и подчертава, че акцентира на културната специфика, на особения манталитет и емоционална реактивност, на поведенчески стереотипи, на специфични форми на само-стигматизиране и др., което е нужно за добрата практическа дейност на социалните работници на терен. Според него става дума единствено и само за формули на приобщаване, за стимулиране на процеси на акултуриране към българската социална и нормативна среда. Проф. Мирчев отбелязва още, че обвиненията срещу него се опитват "под знамената на свободата и социалното равенство да ограничават публичния и университетския диалог по ключови обществени проблеми, по щекотливи теми и обществени рискове - чрез табуиране на термини, чрез забраняване на публичното използване на съответни статистически данни и профили".

Това обаче явно не са били валидни аргументи за СУ, които днес излязоха с решение за отстраняването му. "Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Мирчев", посочват от Софийския резултат.

Етичната комисия към СУ е извършила своя собствена проверка на лекциите, като установява, че в тях е налице "генерализация, стереотипизация и едностранчивост в изложението по отношение на отделните етнически групи", които "подсилени с внушения за враждебност и агресивност биха могли да затвърдят предразсъдъци и да водят до формиране на нагласи за дискриминационно отношение".

Комисията обаче отхвърля твърденията на авторите на сигнала, че в своите лекции Мирчев "разгръща крайно десни и фашистки теории", нито че същите са "изпълнени с ксенофобско и антисемитско съдържание", като според СУ това са "крайни квалификации и преувеличения".

Въпреки това, комисията приема част от аргументите в писмото и счита, че има достатъчно основания договорът с Мирчев да бъде прекратен.

Пълният текст на съобщението на Софийския университет във връзка с освобождаването на проф. Михаил Мирчев можете да прочетете ТУК>>

Веднага след новината за уволнението на проф. Михаил Мирчев мрежата закипя от коментари, повечето - в негова подкрепа. Защити го и политикът и историк Кристиян Шкварек, който написа: "Софийският Университет падна. Първата крачка към превръщането на цялата ни система за висше образование в добре работеща машина за политическа коректност, крайно-прогресивистка пропаганда и либерална инквизиция. Така, както са университетите на Запад и от които извират ежегодно най-абсурдните, токсични и вредни идеи и политики.

Преди месец се опитахме да предупредим българското общество за това. Казусът с Мирчев изобщо не беше относно личността или качествата му, а спрямо това, че крайно-левите фанатици у нас се опитаха да поставят прецедент. Да изнудят университет посредством примера на подобен преподавател, за това той да капитулира пред тях и да обяви публично, че ще им играе по свирката оттук нататък. Че ще захвърли всякаква идея за академична, идеологическа и политическа неутралност, и ще бъде "водеща сила в защита на либералните ценности". Че ще репресира и подтиска всякакви мнения, които "омаловажават други начини на живот и култури".

Бих желал да попитам с какво право и основание университетът, или който и да било, следва да цензурира "омаловажаването на други начини на живот и култури"? Нямаш право да омаловажиш културата на Ислямска Държава ли? Начина на живот на алкохолиците, наркоманите или скинарите ли?

Естествено ,че не това всъщност имат предвид крайно-левите фанатици, натиснали университета за тази позиция. Това, което те имат предвид е, че няма да имате право да омаловажите ТЕХНИТЕ начини на живот и култури - на "богопомазаните" от тях малцинства и групи хора. На онези, които са посочили в "свещената" пирамида на привилегиите. Естествено, че ВАШИТЕ начини на живот и вашата култура - зла, патриотична, ретроградна, християнска, патриархална, "Бай Ганьовска", не само ще подлежи на омаловажаване, ами това ще бъде занимание номер едно във вече превзетия от културни марксисти университет.

Това не са фантазии или прогнози, а реалността, която хора като мен са видяли и документирали лично в западните университети. Реалност там, за която говорят и сигнализират хиляди хора, включително на най-високо академично и интелектуално ниво. От това се опитахме, и ще продължаваме да с опитваме, да предпазим и България. Но СУ вече падна."

Самият Мирчев пък днес написа във Фейсбук:

"Днес се събуждам с това.

Кафенцето ми е сладко горчиво.

Обичам този финес в хумора...

Смея се от сърце"

В 18:30 той пусна нов статус: 

Скандалът срещу мен в Софийски университет завърши. На 36-я ден. Вижте аргументацията...

### В първата част останах с убеждение, че се отхвърлят по същество обвиненията и тяхната спекулативност.

### Във втората част са представени препратки от Етичната комисия към членове от Етичен кодекс на преподавателите в СУ. Но препратките звучат доста оспоримо.

### В третата част е осъдителното решение. Аз го възприемам като е НЕпропорционално...

### Накрая има декларации за лоялност на Университета. Те са според Времето.

Тук, след всичко, лично благодаря на Ректора г-н проф. Анастас Герджиков. Три пъти разговарях с него. Впечатлен съм от високото му интелектуални и професионално равнище. По казуса той прояви лично желание да бъде максимално балансиран...

Наясно съм под какъв натиск се е оказал. Благодаря му за личната му колегиалност.

Накрая, искрено благодаря на колегите си от Факултет ФНОИ, по-рано бе ФНПП. Чудесно работихме заедно 22 години. Тук съм преподавал близо 10 дисциплини. Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това - още повече в днешното Време.

Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година.

Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни".