Само един от трима от пациентите, на които се препоръчва да спрат цигарите веднага, включително и тези с инфаркт, го правят. Това сподели пред БНР проф. Борислав Георгиев, ръководител на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.

С всяка изпушена цигара рискът от сърдечно-съдови болести се увеличава от 2 до 4 пъти, показват проучванията. Въпреки медицинските препоръки и сериозната заплаха част от хората не могат да кажат "Не" на вредния навик.

Как убива димът

Димът в цигарата съдържа повече от 300 вещества, част от които са тежки канцерогени, други променят ДНК, някои има отсрочен ефект затова впоследствие се заговори, че вреди има в околната среда - т.е. пасивното пушене, отбеляза проф. Георгиев.

Един от водещите български кардиолози цитира данни, трупани в последните 30 години у нас, според които вредата в цигарите не идва от никотина, а от цигарения дим, който се образува при горенето.

"Ние не говорим за вредата от никотина (каквато все пак има, защото води до пристрастяване - направи уговорката проф. Георгиев), а говорим за тютюнопушенето като цигара, като дим. Този дим води най-просто казано до окисляване на кръвоносните съдове. Води до намаляване на кислорода до увеличаване на въглеродния диоксид, окислява LDL- лошия холестерол, което окислява други циркулиращи структури и така се стига до атеросклероза. Тютюнопушенето е голям рисков фактор за атеросклеротичните болести, а това са болестите на коронарните артерии, инфаркта, на мозъчно-съдовата система - инсултите, болестите на периферията - съдовите заболявания например на краката", обясни накратко проф. Георгиев вредите, които димът нанася на организма.

Какво препоръчват лекарите

Препоръчваме на пациентите да спрат да пушат, но за съжаление дори не повече от 30-40% от болните с инфаркт спират цигарите. Мнозинството сърдечно болни пушачи не може да спре, наблюдаваме това в последните 15-20 години. И тук може би е мястото на алтернативите, каквито са електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн, коментира проф. Георгиев. По думите му, който иска да намали вредата и не може да спре да пуши, това е по-малкото зло.

Проф. Георгиев бе категоричен, че бездимните алтернативи намаляват риска за развитие на заболявания в сравнение с вредите от тютюнопушенето.

Кризата с електронните цигари в САЩ

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) установи, че една от причините за кризата с електронните цигари в САЩ, която взе 57 жертви и вкара над 2000 души в болница, се дължи на поръчвана по интернет течност за електронни цигари. В последния си доклад от декември 2019 г. здравните власти посочват, че това са продуктите с марка Dank Vapes, които съдържат една от съставките на марихуаната - Тетрахидроканабинол.

"Анализи показват, че става дума за изолирани случаи", каза по БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра Фармакология, фармакотерапия и токсикология в Медицинския университет в София. Има смъртни случаи, но в други страни, където също има много пушачи, няма нито един регистриран случай, просто защото регулацията на тези продукти е крайно сериозна, обясни проф. Момеков, който коментира данните от американския доклад пред БНР.

Освен съдържанието на масла с Тетрахидроканабинол в състава на течността, което не е било обявено, като помощно вещество е използван и Токоферил ацетат, както и Витамин Е. Когато през едно устройство за вапоризиране Витамин Е попадне в белия дроб, става на капки, а заболяването прилича на пневмония, но не е, описа вредата проф. Момеков.

Проф. Момеков коментира, че ако пушачът премине на бездимни алтернативи, като устройства за нагряване на тютюн, рискове като ХОББ, канцерогенеза, сърдечно-съдови болести ще намаляват, макар и доста по-плавно, отколкото ако спре напълно да употребява продукти с никотин. Но ще имаме редукция на рисковете, свързани с тютюневия дим, отбеляза проф. Момеков и изтъкна, че тези продукти намаляват и пасивното пушене.