Учителката с близо 30 години стаж е подсъдима за това, че за периода от неустановена дата в началото на май 2013 г. до 01.08.2014 г., в дома си в ж.к."Лазур", противозаконно е лишила от свобода Димитър Миразчиев, като го държала заключен в стая със секретна брава на вратата. Деянието е извършено по начин опасен за здравето на пострадалия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Гинева ще се изправи пред Темида и по обвинение за това, че на 01.08.2014 г., с користна цел и по особено мъчителен начин, предумишлено е умъртвила Миразчиев, като системно не му е давала достатъчно храна, вода и необходимите за заболяването му лекарства, лишила го е от необходимата квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което е настъпила смъртта му. Мъжът страдал от полиневропатия и бил прикован към легло.

Срещу учителката има и трето обвинение - че за периода от 01.09.2014 г. до 31.08.2016 г., с цел да набави за себе си имотна облага, като пълномощник на бившия си мъж е заблудила НОИ, че той е жив и е вземала пенсията му. С общо 24 превода за посочения период тя е причинила имотна вреда на осигурителния институт в общ размер 21 140 лева.

Още след задържането си обаче Веселина Гинева отрече вината си и заяви:

"Мисълта да убия бившия си съпруг, никога не ми е минавала през ума. Взех го, за да оздравее и да живее. Той почина на 1 август. До 12 часа гледах как диша и мислех, че ще се оправи, защото се хранеше. Мислех, че човек, който се храни - няма да умре. Вероятно е получил инсулт. Дишаше тежко, не исках да го превозвам, ако почине - да е на спокойствие. През цялото време бях до него. Тези ръце не са правили насилие. Учителка съм от 29 години и не съм посегнала на дете. Към мъжа ми не съм изпитвала неприязън и омраза. Грижих се за него като болно дете".

Жената беше разкрита, след като през февруари 2015 г. до Колежа по туризъм в парк „Езеро“ в Бургас бяха намерени човешки череп и кости. ДНК експертиза установи, че те са на Миразчиев. Двамата имат дъщеря от брака си.

Делото срещу Веселина Гинева е насрочено за 20 февруари.