С военен ритуал в авиобаза "Граф Игнатиево" бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев - пилота на изтребител МиГ-29, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет над морето край Шабла, съобщиха от Министерство на отбраната.

Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът на България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни, колеги, близки на пилота. Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.

Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Те се сбогуваха с Валентин Терзиев - техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет изпълни отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев е повишен посмъртно в звание "подполковник" и награден с орден "Свети Георги" за офицери Първа степен.

Малко по-късно в гробищния парк в Асеновград, за да се сбогуват с пилота, дойдоха много приятели, колеги, близки и познати.

По време на траурната церемония се чуха и залпове и прозвуча химнът на България и с минута мълчание бе отдадена последна почит към майор Терзиев.

На излизане от гробищния парк колеги пилоти на загиналия Валентин Терзиев обградиха и съпроводиха близките му, а командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров благодари на медиите за проявеното уважение към близките му.