Делото започна в края на октомври м.г и е по чл. 50 от закона за задълженията и договорите -за т.нар. обективна отговорност на собственика на вещи, от които са причинени вреди на физически лица  и е по закона за задълженията и договорите.

Трагичният инцидент става на 20 май 2009 г. Тогава 16-годишната Петя пресича пътното платно на русенския бул. "България", тъй като подлезът е в ремонт. По булеварда минават всички ТИР-ове, пътуващи от и към Румъния. Ученичката е блъсната от камион, откарана е в тежко състояние в болницата, където, въпреки усилията на лекарите, умира.
Съдът даде условна присъда на шофьора на камиона, а застрахователното дружество изплати обезщетение на родителите й.

"Тогава хората нямаха друг избор, освен да пресичат пътното платно, заради невъзможността за преминаване през подлезите", каза бащата на момичето Пламен Митев, цитиран от БТА.
Той обясни, че общината не се е грижела за подлеза и това е била причината да се стигне до фаталния инцидент. По делото бяха изслушани и свидетели.

Според магистратите е налице "причинно-следствена връзка между причинената смърт на дъщерята на двамата родители и бездействието на ответника по изпълнението на вменените му задължения от закона да ремонтира и поддържа процесния подлез".

По тази причина Районният съд в Русе осъжда общината да заплати на Пламен Митев и съпругата му по 5050 лева за причинени неимуществени вреди, както и 1114 лева за разноски по делото. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Окръжния съд.

След решението на съда, Пламен Митев заяви, че обезщетението от общо 10 100 лева ще бъде дарено на домове за сираци в Русе.