Случаят със задържания при съвместна операция на ГДБОП, МВР и НАП служител на "Фискален контрол" е тежък удар върху авторитета на НАП, който градим със съвместните усилия на близо осем хиляди добросъвестни професионалисти. Това заяви шефът на НАП Румен Спецов в официално изявление, публикувано на сайта на приходната агенция.

По-рано се разбра, че данъчен служител е бил арестуван, след като е поискал 600 лева подкуп в магазин, в който купил продукт, но не получил касова бележка.

"Ще окажем пълно съдействие на правоохранителните органи за изясняване на случая и справедливо наказание на виновните. Категорично заявявам, че аз и ръководният екип ще сме безкомпромисни спрямо всеки случай на корупция и опит да се руши общественото доверие в Агенцията. Недопустимо е служители на Агенцията да петнят труда на всички нас, които всеки ден доказваме лоялността и ангажираността си към организацията", заяви още Спецов.

"Очаквам от всеки ръководител в Агенцията да организира незабавно лична среща с екипа си, на която да бъдат обсъдени корупционните рискове и етичните стандарти, които очаквам занапред да се спазват безкомпромисно", добави подчерта той.

Самият Румен Спецов беше обвинен от ГЕРБ в данъчна измама само преди дни. От партията на Бойко Борисов обявиха, че той е продал старата си фирма, знаейки, че има 1,5 млн. лева данъчни задължения. Това ставало ясно от отговор на вече бившия служебен министър на финансите Асен Василев, който назначи Спецов. То било в отговор на въпроси на ГЕРБ и дошло миналата сряда в 18:15 ч. - след края на работния ден и ден преди да стане ясно, че Василев няма да бъде отново служебен министър. 

"С едно изречение Василев казва: "Г-н Румен Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния акт на фирмата "Гранекс Трейдър", заявиха тогава бившите управляващи и показаха писмото.

Те обвиниха и Василев, и президента, че са знаели за това и са прикривали Спецов, и призоваха президента да го отстрани незабавно, защото иначе ще бъде негов съучастник.

Новият служебен финансов министър обаче заяви, че ще продължи да работи със Спецов, а реакция от държавния глава не последва.

От своя страна Асен Василев обяви, че шефът на НАП е получавал заплахи за живота на съпругата и децата си, защото е спрял течовете в държавата и засегнал интересите на "български бизнесмен".

"Слава Богу, успяхме да отреагираме. Уведомихме и ДАНС, и партньорски служби. Осигурихме охрана и направихме така хората, които заплашваха, да не постигнат целта си. Повече не мога да говоря, защото е класифицирана информация", каза още Василев.