Шефът на Националната агенция по приходите е получавал заплахи от бизнесмен, разкриха в предаването "120 минути" бившите министри на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков.

Това стана ясно, след като водещият Светослав Иванов ги попита защо толкова държат на Спецов, след като от самото начало на служебното правителство са атакувани заради него. В отговор Асен Василев каза, че шефът на НАП е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани.

"Ако си шеф на НАП и имаш тази власт, има две неща, които ти се случват. Първото - идват при теб с куфарчета и ти трябва да ги върнеш и второто - идват при теб със заплахи и ти трябва да си пазиш семейството и децата. И двете неща са се случвали на Спецов", допълни Василев.

На въпрос "Чии интереси е засегнал?", Василев отговори: "На български бизнесмен". А Кирил Петков допълни: "От компании, чиито не са били одитирани до този момент от НАП, защото са имали протекции".

"Заплахата беше за жена му и децата му. Слава Богу, успяхме да отреагираме адекватно. Но това, което искам да ви кажа, че тази битка - да събереш 2 милиарда, означава, че някой ги е платил. Когато спираш милиарди, се изискват много топки да застанеш на тази позиция и наистина да ги събереш", допълни той.

 

На Спецов е осигурена охрана, а действията срещу шефа на НАП - пресечени.

За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби.  

Бившият финансов министър подчерта, че шефът на НАП е компетентен и познава механизмите за укриване на данъци, може да устоява на куфарчета с пари, които му носят, и на заплахи, които отправят към него и семейството му.