Здравето на нацията е стожер на държавността, защото без него няма успех в никоя друга област. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на "Дондуков" 2 представители на фондацията "Млади медици за България", съобщиха от прессекретариата на институцията.

Фондацията си е поставила за цел да подкрепя младите медици да остават и да се развиват професионално в България. Акцент в политиката й е подпомагането на медици от малките населени места в страната. На срещата са присъствали студенти и специализанти, които ще бъдат подкрепени от фондацията.

"Демотивацията и бягството в чужбина на младите медици са сред основните проблеми на здравеопазването", е подчертал Румен Радев.

По думите му младите лекари, сестри и санитари, с техния огромен потенциал и интелект, трябва да бъдат подпомогнати, за да остават в България и да дават своя принос към обществото.

"Липсата на адекватно отношение към младите медици понякога е на фона на управители на държавни болници, които получават заплати в размер на десетки хиляди лева, което създава огромен дисбаланс в цялата система на здравеопазването", е подчертал още президентът.

Държавният глава е посочил, че през годините много хора, които нямат общо с медицината, са предлагали различни модели за решаване на проблемите на здравеопазването - без успех.

"Може би не решават проблемите, защото пропускат най-важното - реализацията на младите хора", заявил Радев.

Основателят на фондацията "Млади медици за България" и председател на Управителния съвет д-р Динко Младенов заявил, че фондацията вече има 15 бенефициенти, които от октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар. Той е изтъкнал, че целите на фондацията са безсрочни и са ориентирани изцяло към финансово подпомагане на бъдещите медици, защото проблемите на младите хора са предимно финансови и са сред основните причини за напускането на България.

Лилия Пачалова и Симона Камберова - бенефициенти на фондацията, са изразили желанието си за професионална реализация в България и определили като сериозен стимул за това финансовата подкрепа, която получават в рамките на нейната програма.