Румъния отново включи България в списъка с държави от т.нар. "жълта зона", считано от 00:00 ч. на 19 септември, съобщиха от българското Министерство на външните работи. Предишната седмица страната ни се намираше в по-ограничителната "червената зона".

С влизането в "жълтата зона" отпада ограничението гражданите, представили само отрицателен резултат от PCR тест при влизане в страната, да пребивават максимум до 3 дни (72 часа).

Останалите изисквания остават без промяна - освен с PCR тест, в Румъния от България се допускат без 14-дневна карантина ваксинираните или преболедувалите COVID-19 с необходимите документи, децата до шестгодишна възраст, включително, както и транзитно преминаващи, но при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането.

Подробна информация може да намерите тук >>

Румъния одобри зелен Covid сертификат за барове и магазини

Румънското правителство одобри днес задължителното представяне на зелен Covid сертификат за достъп до определени дейности в населените места, където заболеваемостта е между 3 и 6 на 1000 жители, съобщи Аджерпрес.

Съгласно решението при 14-дневна заболеваемост над 3 на 1000 жители и по-малка или равна на 6 на 1000 жители се налагат серия норми за здравна защита, позволяващи участие в определни дейности само на следните категории лица:

- ваксинирани срещу Covid -19, ако са минали поне 10 дни от завършване на имунизационната схема;

- лица, които представят отрицателен резултат от ПСР тест, направен преди не повече от 72 часа, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, направен преди не повече от 48 часа;

- лица, които са в периода между 15-тия и 180-тия ден от потвърждаването на коронавирусна инфекция.

Изискването за представяне на отрицателен резултат от ПСР или бърз антигенен тест не се прилага по отношение на деца до 6 години.

Използването на зеления Covid сертификат ще бъде задължително в населените места със заболеваемост между 3 и 6 на 1000 жители за достъп до различни дейности като посещения в ресторанти, барове и кафенета, участие в сватби, кръщенета и други частни събития, посещения на спортни или културни мероприятия, конференции, митинги и демонстрации и т.н.

Същевременно се предвиждат и ограничения за броя на участниците в събитията или за максималния капацитет, с който ще могат да работят съответните заведения или зали. Така ресторантите и кафенета ще могат да работят в часовия интервал 5.00-2.00 часа с до 50 процента от капацитет си, а баровете, клубовете и дискотеките - в същия часови интервал, но с до 30 процента от капацитета.

На частни събития като сватби, кръщенета и други, ще се допускат до 200 души на закрито, на конференции ще могат да се събират до 150 души на закрито, а в митинги и демонстрации ще може да участват до 100 души.