Представянето на "зелен сертификат" за Covid-19 може да стане задължително в Румъния за влизане в ресторанти, кина, молове, кафенета или за присъствие на сватби и кръщенета в населените места със заболеваемост над 3 на 1000 жители, съобщава в. "Евениментул зилей".

"Вместо да затваряме някои заведения, идеята е да се влиза в тези заведения на базата на въпросния сертификат. Това е мярка за ограничаване на икономическия ефект на пандемията. Разбира се, има и други случаи, като организирането на конференции, конгреси, за определени закрити пространства и т.н.", посочи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат в интервю за телевизия Диджи24.

Той добави, че е лесно да се провери дали едно лице е ваксинирано, тествано или е преминало през болестта, тъй като вече съществува приложение, което може да прочете QR-кода.

"Има приложение, което се изтегля от интернет и позволява чрез телефона да провериш сертификата на едно лице, без да съхраняваш данните на лицето", обясни той.

По думите му редица европейски страни вече ползват това решение, за да избегнат пълно затваряне на някои икономически дейности.

"За да се случи това нещо, са необходими законови норми, които да позволят използването на "зеления сертификат" в Румъния", добави той.

Арафат отбеляза, че в зоните, където заболеваемостта превишава 3 на 1000 жители, е "много вероятно" участието в сватби, кръщенета и други подобни събития да се разрешава на базата на "зеления сертификат".

Вчера Румъния регистрира 4004 нови случая на Covid-19 при направени 44 608 теста. Най-висока заболеваемост за последните 14 дни е отчетена в северния окръг Сату Маре - 2,71 на 1000 души.