Ще блокираме пакета "Мобилност 1", ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на транспортния бранш във връзка с пакета "Мобилност 1", съобщава Фoкус.

"Това е уникална среща по две причини - събрахме се представители на българския парламент, на европейския парламент, на изпълнителната власт и цял един бранш, който внася значителен елемент от БВП на България. Всички ние представляваме България по отношение на приемането на пакета "Мобилност 1". Още от началото той премина през утежняващи законодателни версии за нас и темата на това събиране беше обсъждането на тактиката по време на гласуването в Европейския парламент. Мисля, че няма различия в нашите виждания както в съдържателната част, така и по отношение на взаимодействие с останалите представители в Европейския парламент", заяви Желязков.

Той посочи, че на 9 януари ще се проведат редица срещи по темата с представители от Литва, Полша и Унгария. "И ще се включим в протестните действия с оглед показване на единство и единомислия. Ние имаме проактивно поведение, защото набелязахме и мерки, които се протестират отвъд събитията на 10 януари и гласуването от транспортната комисия. Всички прийоми и похвати - и добри, и лоши, на европейска бюрокрация трябва да бъдат използвани, защото защитаваме интересите на България и на бранша. И ние като представители на изпълнителната власт ще положим необходимите усилия, ако не постигнем това, което удовлетворява бранша, да блокираме проекта, да блокираме законодателните предложения. Даваме си сметка, че срещу себе си имаме едно доста неясно мнозинство в рамките на парламента, който трябва да бъде ремоделирано и добре информирано за последиците, които ще настъпят в икономиката не само за България, но и за всички държави в периферията на ЕС. Тези законодателни промени буквално ще разделят Европа, те въвеждат опасни правила нарушават основни принципи за конкурентоспособността, основни принципи в бранша и не на последно място е и лицемерието, с което се казва, че защитавайки социални права, всъщност се нарушават най-елементарни човешки права", заяви министър Желязков.

В същото време Красимир Каракачанов - вицепремиер и председател на ВМРО, също изрази искрената си и безрезервна подкрепа към справедливия протест срещу опитите от страна на определени кръгове в ЕС да бъдат наложени двойни стандарти спрямо транспортния бизнес за страните от Източна Европа.

Това стана ясно на днешната среща, организирана по инициатива на браншовите сдружения в транспорта, във връзка с международния протест в Брюксел на 10 януари. От страна на ВМРО присъства евродепутатът Ангел Джамбазки и народните представители Милен Михов и Александър Сиди.

Те връчиха на организаторите на събитието писмо от името на Красимир Каракачанов, в което той в качеството си на заместник министър-председател и лидер на ВМРО изразява подкрепа на българските превозвачи. По време на срещата евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че са изпълнение дадените обещания към бранша за помощ по организацията на протеста в Брюксел.

"Допреди малко още движех организацията за протеста на 10 януари. Той ще бъде от 8.00 до 13.00 ч., като максимум е разрешено присъствието на 800 човека. Всичко е договорено с кметството и районните кметове. В понеделник ще взема разрешителното официално", информира той.

Джамбазки каза още, че страната ни трябва да се подготви за "дълго бягане". "Всички заедно - представителите ни в ЕП, националния парламент, министерски съвет. Имаме силен мотив, че има избори след 5 месеца. Няма логика хора, които няма да бъдат повече в ЕП, да вземат решенията за нас. Нашият интерес е да се случи гласуването в румънското председателство. Призовавам всичките си колеги да издирят всеки един българин, който работи в ЕП, да дойде да подкрепи интереса на държавата, изпратила го в сърцето на Европа", заяви Ангел Джамбазки.

Народният представител Александър Сиди обяви подкрепа за превозвачите, като добави, че вицепремиерът Каракачанов освен с писмото в защита на правата на българския бизнес, ще повдигне въпроса на министерски съвет, за да има единна национална позиция по въпроса. Представителите на бранша обявиха, че те никога не са искали бюджет, финансиране, а бизнесът им е изцяло частен. Затова, според тях, сега е моментът, в който българската държава трябва да ги подкрепи. Единственото искане на превозвачите е да работят, нищо повече.

"Ако планът влезе в сила, ще бъде отнет единственият поминък на хиляди български семейства", посочиха превозвачите. Организаторите на срещата заявиха категорично, че проблемът изисква работа заедно - български бизнес и българска държава, срещу двойните стандарти в ЕС.

Евродепутатът Ангел Джамбазки бе категоричен, че няма никакво съмнение какво се цели с предлагания пакет "Мобилност".

"Говорим за двоен стандарт и кражба на бизнес. Ако някой в момента създава евроскептицизъм и разделя ЕС, и нарушава екологията - това са тези, които дават това предложение за този съкрушителен план. Ако бъде приет пакетът, това ще застави българските граждани от този бизнес да станат емигранти", прогнозира евродепутът.

Превозвачите са натоварили Джамбазки с логистичната организация на митинга. Той обясни, че в протеста ще участват също румънски, полски и латвийски превозвачи. Основният лозунг е срещу идеята за нарушаване на свободния единен пазар, а протестните шествия в европейската столица на 10 януари ще се съберат на площад "Люксембург".

"Ще се опитаме да допуснем превозвачите да присъстват в зала на гласуването. Може би този протест няма да е последния. Ние имаме опит и може да предложим и други, доста екзотични протести", информира още българският евродепутат Ангел Джамбазки.