Ако утре пакетът "Мобилност" 1 не мине в Европейския парламент, това ще е неговият крах. Лобираме масирано, за да не мине пакетът. Това обяви транспортният министър Росен Желязков на специална пресконференция по темата.

"Прецедент, какъвто има с пакета "Мобилност" 1, не е имало в Европейския парламент. Прецедентът се изразява в това, че пакетът разделя държавите членки на ЕС. Реално става въпрос за законодателен пакет, който не е получил веднъж приемане от страна на ЕП, който в 2/3 е отхвърлен от Транспортна комисия и на предпоследно заседание на ЕП в този мандат е включен за разглеждане. Никога, водени от принципа, че държавите-членки трябва да са единни в многообразието, не се е стигало до такова разделение. То се видя много ясно вчера при гласуването на дневния ред. Гласуването бе 50 на 50 почти. Такова разделение ще се види и при утрешното гласуване на текстовете, ако след поредното гласуване на дневния ред бъде приет за разглеждане пакетът", допълни Желязков.

"В момента тече много интензивна кампания от страна на нашите членове в ЕП сред техните колеги, за да не мине пакетът. Изпратил съм писма до колегите си в Португалия, Испания, Ирландия, Гърция, Словения, Словакия и Хърватска, които принципно ни подкрепят , за да бъдем единни в гласуването", каза още министърът.

Относно протеста срещу пакета "Мобилност" 1, който е плануван утре пред Европейския парламент, министър Желязков заяви, че той "обединява превозвачите от страните на единомислещите и показва реалното отношение към последиците от прилагането му".

"Надявам се, че със съдействието на българските представители в ЕП, част от представителите на протестиращите утре ще бъдат допуснати в залата в Страсбург, за да присъстват. Напълно подкрепяме тази форма на изява, защото тя отива отвъд нашия национален демонстративен подход. Тя обединява превозвачите от страните на единомислещите, което показва всъщност реалното отношение към последиците от прилагането на пакета", каза още той.

"Разчитаме изключително много на позицията на председателя Таяни. Знаете какво значение отдава г-н Таяни на ролята на премиера. Така че той се съобразява с нашата национална позиция. Това ми дава повод да отбележа, че останалите държави, които са от групата на едономислещите разчитат много на България, която показа и по време на българското председателство, че е съществен фактор не само във формирането на тази позиция, а и като естествен лидер на Балканите. В момента трябва да бъдем повече от единни и да не търсим вина там, където няма, да не търсим виновник. Нито една от другите държави не си позволява такова национално поведение. Напротив - търпим и получаваме изключително положителна обратна връзка както по отношение на единството в членовете ни в ЕП, което не се наблюдава при останалите държави, така и по отношение на координацията на изпълнителната власт и членовете на ЕП", обясни още Желязков.

Според него по отношение на триалозите предстоят разговорите с Румънското председателство.

"Няма друга държава, която в момента да поставя този въпрос на междудържавно и междуправителствено равнище", коментира още Желязков.

Той разясни, че ако утре се гласува пакетът "Мобилност" 1 да влезе в дневния ред на европарламента, страната ни ще говори с румънците да не се стига до триалозите.

"Ако няма триалози, няма второ гледане в ЕП, няма пакет. В момента сме на този етап. Вчера можеше да бъде всичко приключило. Просто не ни достигнаха два гласа. Не искам да казвам, че това е проблем на нашата делегация. Ако бяхме успели с гласовете на нашата делегация, можеше да се похвалим, че сме дали значителен принос в 700-членния парламент. Примерно Литовската делегация, която е част от нашата група не успя да отиде на заседанието, заради проблеми с трафика. Литовците взаимно не се упрекват", изтъкна Желязков и отново призова българите да са единни и да не търсят вина по средата на всички усилия.