Инспекторите са извършили незабавно проверка, след като се появи информация, че на пазара се предлага замразена риба от Японско море и по-точно от района на авариралата преди две години АЕЦ "Фукушима".

Новината бе тиражирана от "Телеграф", позовавайки се на софиянка, която си купила от магазин на немска верига у нас океанския деликатес - филе от бяла риба минтяй. Жената се зачудила на ниската цена - 3.50 лева за кутия от 400 грама, и се зачела в надписите по нея. Така видяла, че произходът е "Тихи океан - FAO№61".
Оказало се, че зад абревиатурата с номера се крие името на Организацията за прехрана и земеделие към ООН, а 61 е зоната за улов в Западния Пасифик, която е със стократно завишена радиация след аварията в японската АЕЦ.

Днес инспекторите към Областна дирекция по безопасност на храните в София град са взели проба за радиоактивни изотопи в рибата.
Тя била уловена в Тихи океан и по-точно близо до авариралата ядрена централа „Фукушима 1“.
Резултатите са показали по-ниски стойности на радиация от средния радиационен фон за страната.

Шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов коментира твърдението за радиактивна риба като "несериозно и граничещо с глупостта" и като "търсене под вола теле".
Според него японците са коректна нация, която няма да си позволи да търгува с опасна риба.
Всички океански деликатеси са внос за Европейския съюз и този внос се проверява още в страната износител.
Затова допълнителното лабораторно изследване за радиация в България било безсмислено.