Цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащи към нея територии започва от понеделник, съобщи  кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектът е финансиран с около 18 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Региони в растеж". Цялостната стойност на проекта е 24 млн. лв. Изпълнителят е "Джи пи груп".

Сред предвидените дейности са подмяната на канализацията от "Софийска вода", подмяната на трамвайните релси и цялостната настилка както на самата улица, така и в зоните на площад "Славейков", площад "Гарибалди", пространството около църквата "Св. Седмочисленици".

Срокът за изпълнение по договор на целия проект е 300 календарни дни, което е около 10 месеца. Той е разделен на два етапа, като първият е цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" заедно с участък от ул. "Солунска", а вторият етап е реконструкцията на ул. "Шишман" и ул. "6-ти септември".

Първият етап, който започва в понеделник, трябва да бъде завършен най-късно до средата на октомври. Вторият етап ще бъде направен през 2019 г.

От понеделник ще бъдат спрени изцяло трамваите, движещи се по улицата и ще бъде пусната заместваща автобусна линия. Движението на градския транспорт ще бъде пренасочено по ул. "Гурко". Трамвайна линия 18 ще бъде закрита докато тече реконструкцията, а линиите 10 и 12 ще бъдат обединени.

Книжният пазар на пл. "Славейков" ще се запази, макар и в по-различен вид, посочи Крусев. Ще бъде закрит обаче зеленчуковият пазар, който се намира близо до църквата "Св. Седмочисленици". След ремонта улица "Граф Игнатиев" ще бъде пешеходна, като по нея ще има само трамвайно движение.

Докато текат ремонтните дейности, книготърговците ще са в градинката пред хотел "Рила".

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров