Вярата не може да бъде усвоена по академичен път - било то в училище или на университетската скамейка, изтъкна просветният министър по повод днешното литийно шествие, организирано от Светия синод, за въвеждане на предмет религия в училище от 1 до 12 клас. 

По думите на образователния министър, въвеждането на предмет "религия" в училище е "поставяне на каруцата пред коня". Отговорността на обществото е да си припомни, че е свързано с християнството, коментира Игнатов. Той посочи, че през миналата година около 20 000 деца са изучавали религия като свободно избараем предмет, главно ислям, и само около 3000 са се интересували от християнската проблематика.

Това, което трябва да направим като общество, трябва да призовем, както във всички цивилизовани страни - нека в неделя семействата, празнично облечени, да посетят храма. Хубаво е там да има и беседи, за да започне една поредица от стъпки, които ще доведат до развитие и възстановяване на тези неделни училища, коментира просветният министър.

Предстои един дълъг път на възвръщане на ценностите в нашето общество и мисля, че това което обществото трябва да направи, е да помогне на църквата, защото когато храмовете са пълни, тогава има основание да обсъждаме и други въпроси, посочи министърът. По думите му неделни беседи могат да се правят във всеки храм.

Църквата и обществото трябва да бъдат активни, така ще се възстанови вярата, категоричен бе Игнатов и добави, че за да се въведе вероучение в училище, трябва да има обществена дискусия и съгласие по този въпрос.

След среща с представители на литийното шествие министър Игнатов заяви, че ще внесе за обсъждане през следващата седмица в Министерския съвет петицията на Светия синод на БПЦ, в която се настоява за въвеждане на задължителното обучение по религия.
В петицията се иска религията да стане задължителен учебен предмет, който да се изучава от предучилищната подготовка до 12-ти клас. 

През тази година не може да има никакви промени, защото "учебната година вече е в ход", но предстои много широко обсъждане на въпроса с изучаването на религията и МОМН, и правителството ще отговорят на обществения интерес, "такъв, какъвто е той", заяви министър Игнатов.

Като правителство отчитаме похвалната загриженост на БПЦ за духовното здраве на нацията. Решението за въвеждането на религията като учебен предмет е свързано и с нашата обвързаност с ЕС, включително в законодателството. Това каза министърът без портфейл Божидар Димитров днес след среща с делегация на Светия синод в Министерския съвет.
Правителството ще реши как точно да въведе изучаването на религия в училище от идната година след широка дискусия и сътрудничество с Българската православна църква, заяви Димитров.