Разследването засега се води срещу неизвестен извършител, който "е облагодетелствал себе си или други лица".

На 9 юли с разрешение на Софийски градски съд е извършено претърсване в помещения на комисията, съобщиха от прокуратурата. Иззети са компютърни данни и веществени доказателства.

Заради разследването не може да се предостави повече информация по досъдебното производство. От обвинението обясняват, че след приключване на огледа на доказателствата, вероятно следващата седмица ще бъдат предоставени повече подробности по случая.

"Двата апартамента на председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов са били претърсени, имотите са в София и в Перник", коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Без да бъде конкретен дали обект на производството е Златанов, той заяви, че става въпрос за лице, заемащо висш пост.

"Максимум до вторник ще има информация за целите на досъдебното производство и това, което е установено при претърсването, както и за евентуално обвинение срещу длъжностно лице", каза главният прокурор, но поясни, че всеки коментар или факт на този етап би затруднил разследването.

Филип Златанов заяви пред БТА, че не се притеснява от започналото досъдебно производство. Той разказа, че във вторник в комисията е бил направен обиск с разрешение на съд. Шефът на комисията и подчинените му съдействали изцяло на разследващите.

"Нямаме какво да крием, защото работата ни е прозрачна
", коментира още Златанов.

Той бе избран с номинацията на ГЕРБ за шеф на комисията през май 2011 г.
Златанов е юрист, занимавал се е с финанси и бил е в Министерство на отбраната като юрисконсулт в отдел "Законодателна дейност".
Преди да оглави комисията е бил юрисконсулт в банка.