Националният оперативен щаб е взел решение за разширяване на кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус. Това съобщи пред журналисти началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той информира, че 19 проби са направени във ВМА - всички са отрицателни, и четири проби - в Националната лаборатория, които също са отрицателни. Пробите от Варна не са пристигнали към днешния ден в Националната лаборатория.

До два дни се предвижда да пристигне помощта от Турция от маски, гащеризони, калцуни. Сега се уточнява и колко тестове за коронавирус ще ни дарят, съобщи Мутафчийски. Той изрази приятна изненада, че частни лица също са изразили желание да дарят тестове за коронавирус.

"Решихме да направим извънреден скрининг на хората, които са с вирусни инфекции, като напълно съзнаваме, че огромната част от тях ще са причинени от най-актуалния в момента щам на грипа, тип "Б" - "Виктория", информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Но с оглед на това да не пропуснем и най-малък шанс, дори и при хората, които не са пътували в рискови райони, но са контактували може би по друг начин, решихме да разширим този кръг и през седмицата ще наберем проби от всички лица с подобна симптоматика", добави той. Кунчев уточни, че тези пациенти лежат обикновено в големите болници в страната и грубо става въпрос за между 150 и 200 проби. Той увери, че има предостатъчно тестове и в ход са процедури за доставка на нови.

Главният държавен здравен инспектор съобщи още, че към наблюдаваните страни ще бъдат добавени Южна Корея и Иран, където има много нови случаи на коронавирус само за ден. На граничните пунктове с Турция - "Лесово" и "Малко Търново", ще бъдат изградени 24-часово действащи медицински пунктове.