На 1 август, сряда, в 9.00 часа от пристанището на Созопол ще отплава кораб, с който близки, приятели и съграждани на Божидар Димитров ще вземат участие в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до остров Св. Иван. Така волята на големия родолюбец прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол ще бъде изпълнена. Част от праха му бе разпръсната в Македония - земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си Божидар Димитров. Прахът му ще бъде разпръснат в морето, за да остане завинаги в Созопол. Останалата част от праха му ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища, съобщиха днес от созополската община.

Бившият директор на Националния исторически музей почина на 1 юли на 72-годишна възраст. Малко преди това той създаде Българско надпартийно движение "Кубрат" (БНСК).

Пак на 1 август, по време на редовното заседание на Общинския съвет, ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Димитров. Това ще стане по предложение на директора на Общински Културен институт "Музеен център" Димитър Недев. В мотивите си той посочва неоценимия принос на Димитров - бележит учен, историк и политик, за опазване и популяризиране на културно- историческото наследство на гр. Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство, се казва още в съобщението.

Освен за Археологическия музей, докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Димитров да носи улица в Стария град на Созопол.

В нея се казва:

"Внасям настоящето предложение във връзка с именуване на обекти в гр.Созопол на името на наш съгражданин, световноизвестен историк и забележителен българин - проф.Божидар Димитров. Той посвети живота си на историята и археологията на България и на Созопол. Роден в Созопол, той бе неразривно свързан с града и неговото развитие. Благодарение на неговите усилия бяха привлечени държавни средства за възстановяване на храм "Св. св. Кирил и Методий", извършени бяха множество археологически разкопки и експонирани археологически обекти. Благодарение на него бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител, а други ценни християнски реликви бяха предоставени на Созопол. Проф. Божидар Димитров е почетен гражданин на Созопол и през целия си живот е популяризирал града. Неговата дарителска дейност е пример за подражание. Написал е редица научни и популярни книги за историята, археологията и църквите на Созопол и населените места в община Созопол. Неговото дело, посветено на Созопол е част от историята на града, която ще остане за бъдещите поколения".

Предложената улица се намира в Стария град, пресечка свързваща улиците "Аполония" и "Кирил и Методий", и на нея се намира музея "Старинен Созопол", т.н. бивща данъчна служба.

Всеки, който желае може да се включи в ритуала по разпръскване праха на проф. Божидар Димитров, уточниха от Община Созопол.