Създадена е организация за разпознаването на обгорелите тела от самолетната катастрофа с българското семейство в Северна Македония чрез вземане на ДНК проби от роднини на загиналите по права линия, каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е на посещение във великотърновското село Балван.

Едномоторният самолет "Чесна", пилотиран от 49-годишния Георги Бошнаков, се разби във вторник вечерта на около 5 километра от връх Солунска глава в планината Якубица в Македония. Бошнаков, съпругата му Калина Корнажева и дъщерите им - 14-годишната Гергана и 18-годишната Биляна загинаха на място. Останките от самолета и телата бяха открити вчера сутринта. 

Очаква се близките на загиналите да пристигнат в Скопие в ранния следобед. Те ще бъдат посрещнати от дипломатите ни в Северна Македония, след което ще дадат проба в Съдебна медицина и ще бъдат разпитани от разследващите.

Младен Маринов уточни, че когато се установи по категоричен начин самоличността на загиналите, се очаква разследващите и правителството на Северна Македония да освободят телата и те да бъдат транспортирани в България.

Той прогнозира, че самите процедури ще отнемат време, затова, за да се осъществят по-бързо, ще се наложи близките на загиналите да пътуват до съседната държава.

Вътрешният министър отбеляза, че държавата ще помогне по всякакъв начин на близките след огромната трагедия.

При всеки случай на загинали български граждани на чужда територия се води паралелно следствие в държавата, но повече информация за това може да предостави ВКП, каза Маринов.

Той подчерта, че разследването е сложно и трябва да се внимава да не се допуснат грешки.

Македонските следователи вече са иззели гориво и части от самолета, които ще бъдат изпратени за експертиза. Метеорологичните условия обаче остават пречка самолетът да бъде вдигнат и прибран в хангар в Скопие. Засега основна причина за катастрофата остава лошото време.

В село Балван министърът на вътрешните работи откри тренировъчни площадки за деца в Центъра за превенция и спорт и проведе областна работна среща на тема "Устойчиви инициативи и партньорства-превенция за сигурност".

Според него разработеният модел, който община Велико Търново е въвела пилотно, може да бъде добър пример и за другите населени места.