Плановата проверка ще продължи до края на декември. Тя ще обхване както акушеро-гинекологичните отделения в София, София област, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Враца и други, така и 21 отдела "Закрила на детето", в чиито териториален обхват влизат такива отделения, уточниха от ДАЗД, цитирани от БТА.

Целта е да се установи реалното състояние на ражданията на малолетни и непълнолетни, броя и причините за изоставяне на новородени деца за периода 1 януари - 30 септември и актуализиране на политиките по превенция на проблема. 

Проверката е провокирана от наблюдаваното в последните няколко години увеличаване на броя на ранните раждания и необходимостта от противодействие на тенденциите за намаляване на възрастта на момичетата.

За голяма част от децата на възраст от 0 до 3 години, отглеждани в домовете за медико-социални грижи, входът към институцията е родилното отделение, заявяват от ДАЗД. Затова от агенцията са се обърнали към министъра на здравеопазването с молба за съдействие при проверката.

Междувременно директорът на агенцията за Варна Анна Конукова обяви данни, с които към момента разполага - 83 непълнолетни и малолетни момичета от Варненска област са станали майки от началото на годината, като броят им само за морската столица е 37. Статистиката отчита спад на броя на родилките под 14-годишна възраст, но при тези между 16 и 18 години няма тенденция за намаляване. 

"Повече от тях са прекъснали училище и виждат своята реализация в създаване на семейство", коментира Конукова.  

По нейни наблюдения 99% от малолетните и непълнолетни родилки са от ромски произход.

Пет от тазгодишните случаи са предадени на прокуратурата, тъй като майките са били под 16-годишна възраст. Дори и държавното обвинение да започне разследване обаче, често не се стига до съд, а производствата биват прекратявани, тъй като родилката сключва брак с бащата на детето, уточни Конукова.

Според публично огласени данни за първите шест месеца на тази година в цялата страна са образувани 325 производства за незаконно съжителство с малолетни или непълнолетни, а 220 души са осъдени.

През август прокуратурата в Пазарджик се самосезира по случай с 12-годишно момиче, което роди в болницата в града. Бащата е 16-годишен.