Няма завишени нива на радиация у нас в следствие на взрива на ракетна площадка близо до руския град Архангелск. Това съобщиха от Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Главен комисар Николай Николов обясни, че не са получавани информации за движещ се към страната ни радиационен облак:

"Никакво повишаване на нормите не е засечено на територията на нашата страна, още повече, че не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Всъщност трябва да ви кажа, че обработката на всички тези данни се извършва от нашата Агенция за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени такива нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България", каза главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР.

Няма никакво увеличение на радиационния фон на територията и в съседните държави, сочат още данните на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Направихме замервания по Северното Черноморие и радиационният гамафон е напълно нормален - между 0.5 и 0.15 микросиверта на час, което е характерно за естествения фон в страната, заяви във Варна и специалистът по измерване на радиоактивност към АЕЦ "Козлодуй" Александър Рупчански, цитиран от БТА.

В морския град замерванията са направени в две точки. Той заяви, че няма никакви поводи за притеснения. Кметът на Варна Иван Портних уточни, че подвижната лаборатория за мониторинг е направила замервания от Шабла до Варна. Видно е, че някой се опитва да създава изкуствено напрежение и притеснения у хората, коментира Портних информация в интернет пространството за потенциална заплаха от повишаване на радиационния фон. Той също посочи, че няма абсолютно никакви основания за притеснение.

Вчера Организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО) каза, че двете руски станции за наблюдение, разположени най-близо до мястото на загадъчната експлозия край Северодвинск, са престанали да предават данни дни след взрива, станал на 8 август. Малко по-късно още две станции са направили същото. Това подхрани подозрения, че руските власти са им оказали влияние.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков  обаче подчерта, че предаването на данни от станциите за мониторинг на радиацията има доброволен характер.

От Кремъл също заявиха днес, че няма основание за тревога. Попитан за твърденията на ОДВЗЯО, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази увереност, че правителствените служби, отговарящи за съответните станции за наблюдение на радиацията, вършат своята работа както трябва.

Говорителят на Кремъл каза, че руският президент Владимир Путин получава пълна информация след взрива край Северодвинск, но Кремъл не отговаря за станциите за наблюдение на радиацията, посочва ТАСС.

"Що се отнася до работата на станциите, честно казано, не знам на кого са подчинени. Това вероятно можете да откриете сами. . . и да поискате информация защо тези или онези данни се предават или не се предават", заяви говорителят на Путин.

"Но държавният глава, естествено, получава цялата информация за това какво се случва там", каза той.

На 8 август, при изпитания на нов ракетен двигател на военен полигон край град Северодвинск стана експлозия и загинаха петима инженери. В деня на инцидента нивото на радиация в Северодвинск беше надхвърлено надхвърлено от 4 до 16 пъти.