Експлозията в полигон в Русия е предизвикала днес за кратко повишаване на радиоактивността в района, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

"Няма радиоактивно замърсяване, нивата са нормални", каза в комюнике руската армия. Това заяви пред АФП и говорител на губернатора на Архангелска област.

На полигона край Северодвинск, разположен на брега на Двинския залив, днес се взриви реактивен двигател на ракета. Експлозията е станала по време на тестове с реактивен двигател на течно гориво. По данни на военното министерство на Русия има двама загинали и шестима ранени. 

Два часа след експлозията кметството на град, близо до Северодвинск, заяви, че е отчетено за кратко увеличаване на радиоактивността в 11,50 ч. местно време, след което стойностите са се нормализирали.

Междувременно Двинският залив на т.нар. Бяло море, което е част от Баренцово море, бе затворен днес за граждански плавателни съдове.

Заместник-капитанът на пристанището в Архангелск Сергей Козуб съобщи пред ТАСС, че достъпът до района е забранен от днес до септември, но решението не е свързано с експлозията и пожара на полигон в Архангелската област. 

Според Козуба закриването на залива за граждански кораби е планирано предварително.

Според източници на "Интерфакс" причината за взрива е "нарушение на мерките за сигурност" при боравене с боеприпаси.

По-рано бе съобщено за пожар във военен обект в същия район, където се провеждат изпитания на междуконтинентални балистични ракети.

Само преди дни в Красноярския край при взрив в склад за боеприпаси загина един военнослужещ, а над 10 бяха ранени.