Петима служители на руската държавна корпорация "Росатом" са загинали и трима са били ранени при експлозията на полигона в Архангелска област в Русия, съобщиха от отдела за връзки с обществеността на компанията.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че при взрива на 8 август на полигона близо до Северодвинск са загинали двама души.

"В резултат на произшествието на военния полигон в Архангелска област при тестването на реактивен двигател на течно гориво загинаха петима служители на държавната корпорация "Росатом". Още трима наши колеги са били тежко ранени и имат изгаряния от различна степен. Към настоящия момент всички ранени са в специализирано медицинско заведение, като им се оказва необходимата медицинска помощ", се казва в изявление на "Росатом".

Инцидентът на военния полигон близо до Северодвинск в Архангелска област стана на 8 август. Руското министерство на отбраната първоначално съобщи за двама загинали при инцидента с двигател с течно гориво, без да дава детайли за каква точно разработка става дума. По-късно регионалните власти заявиха, че шестима души са в болница.

Според източник от министерството на отбраната "по стечение на обстоятелствата в момента на възпламеняването служителите на "Росатом" са извършвали проверка на изотопните източници на захранване, разработени за двигателя с течно гориво".

Жителите на областта са започнали да се запасяват с йод поради страх от радиация.

Руското министерство на отбраната твърди, че няма замърсяване на въздуха в района, а нивото на радиация е останало в рамките на нормата. Това е установено, след като са взети проби от почвата, водата и въздуха.

Според представители на Грийнпийс обаче хората, които живеят в непосредствена близост до полигона, остават в риск.