Президентът Румен Радев обсъди с помощник генералния секретар на НАТО Ангъс Лапсли, който е на посещение у нас, изграждането на съвременни отбранителни способности на Българската армия в контекста на предизвикателствата пред променената глобална среда за сигурност. 

Радев посрещна Лапсли на "Дондуков" 2. Сред темите на разговора са били повишаването на военната мобилност в рамките на Алианса, насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата на отбраната и инвестициите на държавите членки за отбрана, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"Процесът на модернизация на Въоръжените сили предполага не само придобиване на съвременно оборудване, но и подобряване и развитие на критичната инфраструктура, включително чрез реализиране на проекти за повишаване на свързаността между държавите членки", е заявил президентът Радев по време на срещата.

Помощник-генералният секретар по отбранителната политика и планиране на НАТО участва по-рано във втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа в София . 

"НАТО се връща към традиционния си фокус на колективна отбрана и възпрепятстване на всяка заплаха за Алианса, независимо дали идва от Русия или от терористични групи", отбеляза Ангъс Лапсли на форума. Той припомни "историческото решение" на ЕС и НАТО за бъдещето на Украйна, а именно да бъде пълноправен член на двата съюза. 

Според помощник генералния секретар на НАТО най-спешното нещо, което трябва да направим, е да продължим да подкрепяме Украйна "с колкото е възможно повече материална помощ".