Инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа. Това каза служебният министър на външните работи Стефан Димитров по време на втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа.

Конференцията се организира съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна).

Още снимки от събитието вижте тук>>

Повече от две години светът става свидетел на нещо немислимо, посочи министърът и отбеляза подкрепата на България за Украйна, предава БТА. Димитров отбеляза и конференцията на високо равнище за мир в Украйна, на която Швейцария ще бъде домакин през юни.

Той изтъкна, че България ще продължи да подкрепя Украйна и украинската "Формула за мир", като беше категоричен, че войната е очертала новата линия на разделението между Русия и Запада.

"Ситуацията в Черно море не е спокойна въобще. Северното Черноморие е театър на военни действия. Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава", заяви от своя страна министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти.

Международна конференция за сигурността в Черно море се провежда във Военния клуб, а организатори са България и Украйна

Снимка: Булфото

По думите му използването на морски мини от двете страни са заплаха за корабоплаването и за пристанищата. Запрянов съобщи, че турският парламент вече е ратифицирал меморандума, който дава зелена светлина на морската група за борба с мини, която сформират България, Турция и Румъния. С него се създава Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea).

Министърът на отбраната Атанас Запрянов

Снимка: Булфото

До този момент трите страни извършваха само предварителната координация, но вече групата може да започне да действа, стана ясно от коментара на Запрянов.

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук

Снимка: БТА

"По този начин със съвместните усилия на трите страни да не се допуснат трагични ситуации с такива мини", каза министърът на отбраната. По думите му това споразумение ще има благоприятно въздействие, както върху корабоплаването, така и върху туризма. 

С видеообръщения към участниците в международната конференция за сигурността в Черно море излязоха американският държавен секретар Антъни Блинкън и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. 

Кулеба призова Запада за още системи "Пейтриът" и заяви, че Черно море трябва да стане море на НАТО. 

Държавният секретар на САЩ антъни Блинкън

Снимка: БТА

В откриването на конференцията, която е организирана съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна), участие взе и министърът на отбраната на Република България Атанас Запрянов. С видеообръщения се включиха още Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа и Луис Алмагро, генерален секретар на Организацията на американските държави, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година участват делегации от 42 държави и 8 международни организации. Участниците във форума обсъждат днес в София последните събития в областта на сигурността в региона на Черно море, последиците от продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в региона.

Форматът на Международната Кримска платформа бе учреден в Киев на 23 август 2021 г. по инициатива на Украйна и под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се със силната подкрепа на ЕС и европейските държави-членки, САЩ, както и други партньори, и има за цел деокупация на Крим чрез насочване и координиране на усилията на международната общност за разрешаване на въпроса, свързан с незаконната анексия на полуострова от Руската федерация.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба

Снимка: БТА