След присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море трябва да стане море на Северноатлантическия алианс, подобно на Балтийско море. Това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видеообръщението си по време на Втората конференция по сигурността в Черно море на Международната кримска платформа, която се провежда във Военния клуб в София, предава РБК-Украйна.

"Важно е да имаме визия и стратегия, да покажем постоянство в съвместни действия за постигане на общи цели. Черно море трябва да се превърне в море на НАТО, мира и стабилността. Това стана Балтийско море с влизането на Финландия и Швеция в Алианса бяха засилени", каза Кулеба.

Той отбеляза, че след присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО Черно море ще последва примера на Балтийско море. Кулеба го нарече стратегическа цел, към която Алиансът и евроатлантическата общност трябва да се стремят.

Украинският външен министър отново призова съюзниците за оръжейна помощ.

"Спешно се нуждаем от допълнителни системи "Пейтриът" и други модерни ПВО системи, оръжия и боеприпаси", каза по видеовръзката Кулеба. "Използвам тази възможност, за да призова всичките ни партньори към изключителни и смели стъпки", продължи той, цитиран от БТА.

"Украинската противовъздушна отбрана сега защитава не само украинското небе от руския въздушен терор, но също така защитава съседните Молдова, Румъния и Полша от настоящата опасност от ракети и дронове, които може да навлязат във въздушното им пространство", добави Кулеба.

Той обяви, че вчера са се състояли преговори за допълнителни системи "Пейтриът" за Украйна, но разкритикува бавните темпове, с които се придвижва въпросът.

Външният министър на България Стефан Димитров пък заяви, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна и украинската "Формула за мир".

Снимка: Булфото

"Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запада, като по този начин засили стратегическото му значение с нови измерения", каза при откриването на форума Димитров.

Министърът на отбраната в служебното правителство Атанас Запрянов пък заяви, че докато руската агресия спрямо Украйна продължава, не можем да говорим за сигурност в Черно море.

"Северното Черноморие е морски театър на войната. Използването на дронове е принудило руския флот да се изтегли", каза Запрянов. А външният министър Стефан Димитров изтъкна, че инвестирането в сигурността на региона на Черно море е инвестиране в евроатлантическата зона за мир и свобода в региона и Европа.

В откриването на конференцията, която е организирана съвместно от Министерствата на външните работи и на отбраната на Република България и Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна), с видеообръщение се включиха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа и Луис Алмагро, генерален секретар на Организацията на американските държави, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Снимка: БТА

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година участват делегации от 42 държави и 8 международни организации. Участниците във форума обсъждат днес в София последните събития в областта на сигурността в региона на Черно море, последиците от продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и по-нататъшните стъпки за укрепване на сигурността в региона.

Форматът на Международната Кримска платформа бе учреден в Киев на 23 август 2021 г. по инициатива на Украйна и под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се със силната подкрепа на ЕС и европейските държави-членки, САЩ, както и други партньори, и има за цел деокупация на Крим чрез насочване и координиране на усилията на международната общност за разрешаване на въпроса, свързан с незаконната анексия на полуострова от Руската федерация.