Болничните заведения ще бъдат задължени да извършват лечебни дейности, свързани с Covid-19, в противен случай ще има санкции, обяви ресорният министър професор Костадин Ангелов.

Промените се правят през проектобюджета на Здравната каса, който бе одобрен на първо четене от бюджетната, социалната и здравната комисии в парламента. Подобни санкции ще има и при извънболничната помощ.

Обещаните от премиера Бойко Борисов 237 милиона лева подпомагане на медиците ще бъдат факт между първо и второ четене на бюджета на Здравната каса, обясни ресорният министър Костадин Ангелов. Мярката ще засегне 40 000 медици, предава БНР.

С промените, записани в проектобюджета на касата и останалите закони, които се променят през преходните и заключителните му разпоредби, може да се задължат болнични заведения да извършват лечение на болни от Covid-19, обясни още Ангелов.

"Със заповед да разпореди временни мерки, съгласно които лечебните заведения за болнична помощ да извършват диагностични лечебни дейности по отношение на пациенти с Covid-19. Предвидени са финансови санкции, прекратяване на договора с НЗОК, съответно РЗОК", каза министърът.

"Между първо и второ четене на законопроекта ще разчитаме на промени в следните посоки - задължения за работа по отношение на пациенти с Covid-19 да има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, и санкции при отказ за тяхното изпълнение", добави Ангелов.

Междувременно Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" сигнализира за сериозен проблем в отношенията между работодатели и работници по отношение на прекарана карантина и връщане на работното място.

"Задължението, което някой работодатели налагат на работниците при карантина - те да си правят PCR тестове, и ако нямат отрицателен такъв, те да не могат да се върнат на работа. Ясно е, че това, което може да направи работникът, е да отиде в инспекцията по труда и да каже - работодателят ми не ме допуска на работа, но това не е работещ вариант", каза тя.

"Това означава, че отношенията между работник и работодател вече са унищожени, ще има административна принуда. Какво правим в този случай и ще бъдат ли осигурени PCR тестове за тези случаи", добави Григорова.