От ръководството на фирмата заявиха, че за два дни, откакто е запечатана производствената база, загубите им възлизат на близо 10 милиона лева, предаде БНР.

Протестиращите носят плакати "Искаме си хляба", "Не сме престъпници". 3000 са служителите във фабриките за производство и бутилиране на спиртни напитки, като повечето от тях са жители на Карнобат.

Работата на данъчните складове трябва да се възстанови утре вечер, ако Районният съд в Карнобат не удължи срока, в който те да останат запечатани. Делото ще се гледа утре. Протестите на работниците пък ще бъдат подновени в 8 часа сутринта.

По-рано през деня няколкостотин работници от "Винпром Карнобат" блокираха за близо 3 часа жп линията Бургас - София, за да изразят недоволството си от затварянето на завода от Агенция "Митници".

От БДЖ съобщиха, че е била създадена организация за извозване на пътниците от влаковете, пътуващи по направленията, засегнати от блокадата.

Протестиращите над 500 работници от винпрома, решиха да освободят жп прелеза и жп линията, като преди това те се срещнаха с директора на Агенция "Митници" в Бургас Валери Стефанов, който обясни, че трите данъчни склада, които са затворени, остават така затворени до 48 часа.

Той припомни, че са констатирани административни нарушения и има данни за извършени престъпления. Стефанов изрично подчерта, че е връчена писмена заповед на ръководството на винзавода, която може да бъде обжалвана.

"Специално е разрешено, даден е достъп на технически лица от трите данъчни склада, да има постоянно присъствие с цел недопускане на аварии и е разрешено продукцията грозде, която е договорена и изкупувана, да влиза безпрепятствено в завода", информира митническият директор.

По-рано десетки камиони, близо 40 тона грозде, чакаха да бъдат допуснати. Продукция обаче не може да бъде изнасяна от завода.

Членове на Управителния съвет на "Винпром Карнобат" са получили писмени заповеди за запечатването на трите фабрики и данъчните складове на фирмата, заяви Стефанов в задочен отговор на търговския директор Емил Пилев, който бе цитиран да твърди, че писмена заповед не е получавана.

Според Пилев, проверката на Агенция "Митници", която започна от снощи, няма да приключи в обявения срок от 48 часа и ще бъде удължавана, за да бъде доведен винзаводът до фалит. Според Пилев, вчера е провален износ за 40 тона спирт за Гърция. Не е заминал и контейнер за Китай.

Пилев е категоричен, че няма никакво значение дали камионите с грозде се допускат в завода, защото производството е спряно. Разместване на пазарни дялове - така той обясни атаката срещу "Винпром Карнобат".

В началото на протеста работниците скандираха: "Самоуправство на държавата!", "Искаме да работим!", "Отворете завода!". Те се притесняват, че ще останат без работа. Според тях спряно е изкупуването на грозде и производствения процес, а това ще доведе до загуби. Винзаводът умишлено се води към фалит, смятат те, декларирайки:

"Ние сме тук половината глад и те обричат половината град и повече на глад".

"Кой има интерес да се разруши това нещо, което е правено през тези години".

"Може би конкуренцията прави някаква атака да събори завода и по-скоро да го затвори изцяло".

Те заявиха категорично, че няма да спрат с протестните си действия, докато не бъдат допуснати до работните си места.

По-рано протестиращите работници на "Винпром Карнобат" заявиха, че се готвят да затворят и магистрала "Тракия". Втори ден те недоволстват заради затварянето на завода от Агенция "Митници".

Йовко Йовков - един от директорите на производства, посочи, че заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

"За мен - големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси - на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата", отбеляза той.

При проверка на Агенция "Митници" бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани, а в тях работят между 2 и 3 хиляди души от целия район.

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.