Над 500 работници от "Винпром Карнобат" блокираха жп линията Бургас - София, за да изразят недоволството си от затварянето на завода от агенция "Митници". 

Те скандираха: "Самоуправство на държавата!", "Искаме да работим!", "Отворете завода!" и заявиха категорично, че няма да спрат с протестните си действия, докато не бъдат допуснати до работните си места.

Преминаването на влаковете по жп линията беше спряно за около три часа. Движението бе възстановено на обяд. Динамична обаче остава обстановката в Карнобат.

Недоволството на работниците е заради затварянето на три фабрики за производство и бутилиране на алкохол - две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2 и 3 хиляди души.

Близо три часа жп линията бе блокирана от протестиращите работници

Снимка: Булфото

Протестиращите работници са притеснени, че ще загубят прехраната си.

 

"Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром "Карнобат" и "Сис Индустрис" бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция "Митници", на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво", каза пред bTV една от протестиращите.

Протестиращите работници

Снимка: Булфото

"Продължаваме борбата за хляб, за да спрем своеволията на това високо ниво", посочи и друг служител.

Едва на обяд работниците решиха да освободят жп линията, като преди това те се срещнаха с директора на агенция "Митници" в Бургас Валери Стефанов, който обясни, че трите данъчни склада, които са затворени, остават така затворени до 48 часа. Той припомни, че са констатирани административни нарушения и има данни за извършени престъпления. Стефанов изрично подчерта, че е връчена писмена заповед на ръководството на винзавода, която може да бъде обжалвана.

Шефът на Митница Бургас Валери Стефанов

Снимка: Булфото

Това, което той съобщи още на работниците е, че по изключение се приема гроздето в завода. По-рано десетки камиони, близо 40 тона грозде, чакаха да бъдат допуснати. Стана ясно още, че има технически лица, които да не допуснат авария на територията на предприятието със специалните системи за преработката на грозде.

Продукция обаче не може да бъде изнасяна от завода.

Според търговския директор Емил Филев, проверката на агенция "Митници", която започна от снощи, няма да приключи в обявения срок от 48 часа и ще бъде удължавана, за да бъде доведен винзаводът до фалит. Според Филев, вчера е провален износ за 40 тона спирт за Гърция. Не е заминал и контейнер за Китай.

По-рано протестиращите работници на "Винпром Карнобат" заявиха, че се готвят да затворят и магистрала "Тракия". Протестът им ще продължи и с митинг на площада в Карнобат от 18.00 часа днес.

Йовко Йовков - един от директорите на производства, посочи, че заповедта за затварянето е устна и идва от най-високо ниво.

"За мен - големи частни интереси. Държавата защитава други частни интереси - на конкурента. Просто е впрегната държавната машина. От 5-и септември средно в заводите присъстват между 40 митничари и толкова жандармерия. Това е всеки ден. Това е огромен ресурс на държавата".

При проверка на агенция "Митници" бяха открити множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, вследствие на което производствата бяха запечатани, а в тях работят между 2 и 3 хиляди души от целия район.

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е в ареста с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.