Резултатите от намерените 26 биологични обекта категорично показват, че са само от Станимир Киров, предаде "Фокус".

"Днес при оглед са намерени още биологични находки, които са изпратени за ДНК експертиза", заяви Ханджиев. Очаква се те да са на другите двама работници, които загинаха при взривовете.
Прокурорът допълни, че няма пречка изследваните частици да бъдат върнати на близките на 49-годишния Киров.
Вчера от семейството заявиха, че още вярват, че той може да е жив и изразиха възмущение от категоричните думи на главния секретар на МВР Калин Георгиев от преди дни, че няма дори теоретичен шанс за това.

По-рано семействата и на тримата работници настояха резултатите от назначените ДНК-експертизи да бъдат получени в максимално кратки срокове, съобщи БНР. Разпознаването на тримата загинали, кремирането на останките и предаването на урните на техните семейства да стане възможно най-бързо, се настоява в писмо до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В него се иска още незабавно прочистване на землището на село Лозенец от невзривени боеприпаси, както и обезщетяване на собствениците, за да могат извършат ремонти на пострадалите сгради.
Шефът на фирма "Берета Трейдинг" Десислав Делев вече обяви, че ще поеме разходите по отстраняването на щетите. По последни данни в село Лозенец от експлозията на 5 юни са пострадали 178 жилища, 32 обществени сгради, 68 търговски обекта, 5 производствени сгради, едната от които помпената станция за водоснабдяване на гр. Стралджа и околните села.

В писмото се иска да бъде извършен и цялостен анализ за въздействието на инцидента върху почвата, въздуха и водите в района на взрива.

Екипи на Министерството на отбраната и МВР разчистват трикилометровата зона за сигурност около мястото на взривовете. Всеки ден сапьорите намират и обезвреждат чрез контролирани експлозии на военния полигон "Ново село" по 15-20 невзривени боеприпаси, съобщи областният управител Димитър Иванов, цитиран от БТА.

В същото време лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и за сформиране на парламентарна комисия, която да разследва взривовете край Сливен. Националистите внесоха и Закон за утилизирането на боеприпасите, според който всички договори с частни фирми трябва да бъдат прекратени и държавата да поеме контрола над всички ненужни оръжия, съобщи БНТ.

"Даването за утилизиране на боеприпаси на частни фирми е порочна практика, развива корупция и прикрива евентуални злоупотреби, включително и черна борса с оръжие. Ние имаме данни и подозрения, че оръжието или част от оръжието, което е трябвало да бъде обезопасено и обезвредено край тези складове край "Петолъчката", е отишло за Сирия", заяви Сидеров.

Десислав Делев обаче нарече тези твърдения "пълни глупости".

Той съобщи, че за да бъдат добре информирани на живеещите в района на взривените складове в интернет ще бъде публикувана карта на местността и всеки ден върху нея ще се отбелязват разчистените терени.