Хората в България са изложени на всекидневен силен стрес, както и на непрекъснато изискване за повишаване на представянето им в работния процес.

Работодателите трябва да знаят, че много здравни проблеми възникват въз основа на психологически дискомфорт, стрес и вместо да се справят с последствията, е по-добре да създадат условия, така че да не се стига до тях.

Това отбеляза за БТА психотерапевтът Боян Страхилов, който е психолог и  основател на център за психологически изследвания и консултиране. 

Редица изследвания показват, че вследствие на психологически дискомфорт, стрес или бърнаут синдром (синдром на професионалното изчерпване, прегряване - б.р.) служителите развиват неефективно поведение: директни отсъствия, индиректни отсъствия, неефективна присъственост (присъства, но не работи). Има неефективни поведения, които създават хаос в работния процес и смущават работата на останалите и т.н.

Ето защо според Боян Страхилов е добре работодателите да започнат да се интересуват малко повече от своите служители.

"Нужно е работодателите да спрат да мислят "на парче", а да помислят за цялостно обгрижване на своите служители", подчерта психотерапевтът.

По думите му сега работодателите следват единствено изисквания по закон, свързани с трудовата медицина, а психологическата грижа въобще липсва.

Чуждият опит в тази сфера показва, че в САЩ и Европа работят независими консултантски центрове, които подпомагат психологическите процеси в компаниите.

"Те са независими, за да не може ръководството на дадена компания да влияе върху тях", отбеляза Боян Страхилов.
 
Тези консултантски центрове предлагат т.нар. Програма за подпомагане на служители. Този тип програми са най-разпространени в САЩ и Канада, където над 95 процента от фирмите ползват такива услуги.

В България тази програма е съвсем нова като услуга и работодателите тепърва започват да се запознават с нея. Вече има няколко български компании, които я ползват, каза Боян Страхилов. 

Ползите от този вид програми е, че се спестяват отсъствията от работа, разходи за болнични, намалява се стресът на работното място, повишават се мотивацията и ефективността на служителите. Създава се чувство за общност и по-добро емоционално здраве в компанията. 

"Човек има нужда да провери дали е на прав път за много неща от живота си. Не е нужно да стига до големи проблеми, за да се обръща към психолог", отбеляза Боян Страхилов.