"Няма да бъдем като американците да забраняваме и в парковете, но на закрито мисля, че това ще бъде следващата полезна стъпка", каза той пред журналисти, цитиран от БГНЕС.
Константинов посочи, че за това време ще бъдат покрити и инвестициите на собственици на заведения, които са инвестирали във вентилации.

Според данните на министерството от 1995 г. до 2008 г. в света се наблюдава тенденция за намаляване на пушачите с 19%, докато в България те се увеличават. С 13% се е увеличил броят на жените пушачки, а с 5% броят на мъжете. Последните данни за страната ни са от преди две години. Тогава статистиката е отчела, че ежедневно у нас пушат 40% от мъжете и 19% от жените. Това ни нарежда на второ място след Гърция сред страните от Европейския съюз, на първо място обаче сме по брой на пушачите на 15-годишна възраст. На тези години 36% от момчетата вече пушат и 28% от момичетата.

Тематични проверки за пушене в лечебните заведения от медицинския персонал или бременни жени започват от 6 юни в цялата страна. Те ще продължат 3 месеца. Проверките са част от националната кампания "Бременност без тютюнев дим". Санкцията, която грози нарушителите, е от 500 до 10 000 лева за болница, обясни здравният министър.

От здравното министерство за пореден път припомниха, че в цигарите се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. При мъжете например пушенето прави по-податливи на генетични дефекти сперматозоидите, освен това намалява потентността на мъжа. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.

Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Според Американската белодробна асоциация тютюнопушенето през бременността е причина за 30% от родените деца с ниско тегло, над 14% от преждевременните раждания и около 10% за смърт при новородените.
Освен това пушенето може да намали количеството и да влоши качеството на майчината кърма.

За съжаление около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца, уточняват от ведомството.