Регионалното управление на образованието в Благоевград и Община Разлог започнаха проверка по случай, в който училищен автобус и десетки автомобили преминават при спусната бариера през железопътен прелез близо до село Долно Драглище. Случаят стана известен от видео клип в социалните мрежи, заснет от друг шофьор.

Училищният автобус е на Центъра за специална образователна подкрепа, бившето помощно училище, в село Горно Драглище, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието - Благоевград, Ивайло Златанов.

Тази сутрин поисках информация по случая от заместник-кмета по социални дейности и образование на Разлог Венцислав Гърменов, свързах се и с директора на училището в долно Драглище. Шофьорът е дал устни обяснения след моето обаждане. По неговите думи бариерите са били повредени и спуснати, а времето през което той преминава е далеч от времето, в което трябва да премине влака. Това му е дало основание да премине през жп прелеза, обясни Златанов.

Златанов е поискал писмени обяснения от директора на училището в Горно Драглище, както и съдействие от община Разлог, на чиято територия се случва събитието, за да се стигне до истината. Дали има технически проблем на прелеза или това е своеволие на шофьора.

В същото време обмислям в най-кратко време да проведем среща с директори на училища, които стопанисват автобуси и представители на ДАИ, с местната изпълнителна власт, за да обсъдим мерки за безопасност на децата при придвижване от едно населено място до друго, каза още Златанов.