Съдбата на българската крава Пенка, която получи широка известност, след като нелегално пресече европейската граница и се върна в общността, продължава да вълнува Стария континент.

И музикантът сър Пол Макартни се включи в кампанията за спасяване на животното, предаде БНТ.

"Ще бъде хубаво тази бременна крава да получи помилване. Не е сторила нищо лошо", пише в пост на звездата с линк към петицията за Пенка, подета от британски депутат.

В Брюксел говорител на ЕК коментира, че опасността от евентуално пренасяне на болест предизвиква загриженост. Изказването беше в отговор на въпрос от български журналист за ролята на европейското законодателство в този случай.

"Пенка е върната на България и местните служби са отговорни за нейното здраве и за сигурността на хората. Не искам да създавам паника покрай Пенка", заяви Ана-Кайса Итконен, говорител на ЕК.

"Не съм наясно какви решения могат да вземат българските служби, тъй като тестовете, които трябват направени на Пенка, още не са завършени", добави тя.

Отделилата се от стадото си крава Пенка е живяла две седмици на сръбска територия, преди да се завърне на българска територия. Казусът стигна до европейските институции заради директивите, които третират животното като незаконен внос през границата от държава, която не е член на съюза.